Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na kvizu gasilske mladine v Rog. Slatini več sto mladih gasilcev pokazalo obilo znanja


Preteklo nedeljo se je na II. Osnovni šoli Rogaška Slatina odvilo tekmovanje v gasilskem kvizu za mlade gasilce. Ti so se pomerili v teoretičnih in praktičnih vajah, prav tako pa so pokazali svoje gasilske veščine.

V nadaljevanju preverite tudi, kaj o znanju gasilske mladine meni predsednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, Erih Strašek. Med drugim zagotavlja, da je podmladka v gasilstvu vse več in se nam za gasilsko dejavnost na območju Kozjanskega in Obsotelja ni bati.

Člani PGD Pristava pri Mestinju; vir foto: FB/Pgdpristava Pgdpristava

Na tekmovanje je bilo skupaj prijavljenih 97 ekip, in sicer 40 ekip pionirjev, 48 ekip mladincev in 9 ekip gasilcev pripravnikov. Mladi gasilci so prihajali iz 21 Prostovoljnih gasilskih društev šmarske gasilske zveze. Najboljše tri ekipe iz vsake kategorije so se uvrstile na regijsko tekmovanje, ki bo 17. marca na Ponikvi.

V kategoriji pionirjev je najvišje mesto dosegla ekipa PGD Podsreda, sledila jim je ekipa PGD Rogaška Slatina 1, na tretje mesto pa so se uvrstili člani ekipe Rogaška Slatina 3. Med mladinci so se najbolj izkazali člani ekipe PGD Podčetrtek 2, druga je bila ekipa PGD Kristan vrh 2, tretje mesto pa so zasedli mladi gasilci iz Podsrede. V kategoriji gasilcev pripravnikov so se najboljše odrezali člani ekipe PGD Lesično – Pilštanj – Zagorje, sledili so jim pripravniki iz Kristan vrha, tretji pa so bili mladi gasilci PGD Pristava pri Mestinju.

Tekmovalne ekipe PGD Kristan vrh; vir foto: FB/PGD Kristan Vrh

Na zaključni prireditvi in razglasitvi rezultatov so pristone nagovorili predsednik PGD Rogaška Slatina Ivan Povalej, predsednica komisije za mladino pri gasilski zvezi Anja Kukovič Ranogajec, predsednik GZ Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, gasilski poveljnik celjske regije Bojan Hrepevnik, poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Primož Škrablin, Podžupanja Občine Rogaška Slatina Leonida Došler ter župan Občine Podčetrtek Peter Misja.

Zmagovalci med pionirji (vir foto: FB PGD Rogaška Slatina)
Za prihodnost gasilstva se nam ni treba bati

Po tekmovanju smo se pogovarjali s predsednikom Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erihom Straškom. Ta nam je povedal, da so zadovoljni z znanjem, ki ga je na tekmovanju pokazala gasilska mladina. Število ekip se iz leta v leto povečuje, temu primerno pa je tudi znanje vedno boljše.

Tekmovalci PGD Podsreda; vir foto: FB/PGD Podsreda

V Gasilski zvezi se za prihodnost gasilstva ne bojijo, saj vsako leto beležijo porast števila mladih gasilcev na tekmovanjih. Malo dvoma se je pojavilo samo v času korone, ko ni bilo jasno, kakšne posledice bo imela pandemija. Strašek ocenjuje, da je v gasilsko zvezo trenutno aktivno vključenih od 500 do 600 otrok.

Kako pa mlade gasilce pripravijo, da v gasilstvu ostanejo tudi po tem, ko odrastejo? Že ko otroci odraščajo jim nudijo program, ki je primeren za starosti med 16 in 18 let. Ta mladostnike pripravi na operativno delovanje, kar med drugim pomeni sodelovanje pri intervencijah. Še pred dopolnjenim 18. letom se lahko udeležijo tudi 35 ur trajajočega tečaja, s katerim pridobijo naziv gasilec pripravnik.

S tem lahko začnejo pod mentorstvom bolj izkušenih gasilcev sodelovati v raznih nezahtevnih intervencijah. Strašek je zaključil z naslednjim: “S tem želimo, da pridobijo operativna znanja in potem, tisti ki imajo interes, nadaljujejo to operativno izobraževanje in se posledično vključijo v naše operativne enote.

Gasilci PGD Podčetrtek; vir foto: FB/PGD Podčetrtek