Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lastniki zemljišč ob vodotokih bodo morali odstraniti odvečno zarast in plavje


Občina Rogaška Slatina je lastnike priobalnih zemljišč ob vodotokih 2. reda spomnila, da so po Zakonu o vodah dolžni sami zagotavljati odstranjevanje odvečne zarasti na bregovih, odstranjevanje plavja, odpadkov in drugih opuščenih in odvrženih predmetov ter drugih snovi z vodnih in priobalnih zemljišč.

Vseeno pa obstajajo pogoji, pod pod katerimi lahko čiščenje priobalnega in vodnega zemljišča izvede priobalni lastnik oz. drug uporabnik zemljišča.

In sicer mora zagotavljati selektivno odstranjevanje odmrle, poškodovane in odvečne zarasti z brežin in priobalnega zemljišča, zlasti zarasti, ki sega v strugo potoka. Izvajati ni dovoljeno golosekov, kar pomeni, da se morebitnih večjih zdravih dreves ob potoku ne sme posekati. V petemetskem priobalnem pasu vodotoka (merjeno od zgornje brežine) je treba ohranjati nepretrgano drevesno in grmovno zarast.

Prav tako je treba propadlo in odstranjeno zarast ter odpadke v celoti odstraniti z območja na naravi neškodljiv način; material je prepovedano odlagati v strugo, na brežino in priobalni pas vodotoka. Obenem je potrebno redno odstranjevanje plavja z vodnega in priobalnega zemljišča (odpadlega listja in drugih plavajočih predmetov). Potrebno je tudi odstranjevanje odpadkov in morebitnih drugih opuščenih in odvrženih predmetov, o morebitnem odlaganju tretjih oseb je treba obvestiti pristojno inšpekcijsko službo.

Na urejenih odsekih vodotokov v strnjenih naseljih je treba redno kositi brežine in priobalni pas vodotokov.

Pri načrtovanju vegetativnega vzdrževanja, to je predvsem pri odstranjevanju grmičevja in drevja, je treba tudi upoštevati, da je med 1. marcem in 1. avgustom prepovedano odstranjevanje zarasti ob vodnih koritih.