Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozji rog iz sekcije v samostojno društvo


Dramska skupina Kozji rog iz Kozjega, podobno kot pevci in folkloristi, ne bo več del Kulturno umetniškega društva Kozje, ki se je razformiralo, temveč svojo pot nadaljuje kot samostojno društvo.

Pogled na polno dvorano v Kozjem; foto: Kozji rog

V prejšnjem letu so pripravili enodejanko Niti tat ne more pošteno krasti avtorja Daria Foja in z njo navdušili v domačem kraju, gostovanja pa so bila na Prevorju, v Svetem Štefanu, Bistrici ob Sotli, Šentvidu pri Planini in Dobju.

V februarju so v pripravili proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, ki smo jo zaradi izbrane osrednje teme poimenovali »Od mojstrstva rok do mojstrstva glasbe in besed«. V proslavi so se jim s poezijo, petjem in z inštrumenti pridružili učenci OŠ Kozje, MoPZ Kozjanski park Kozje, MePZ Vinea ter lokalni obrtniki, mojstri starih obrti, ki so jih posneli pri njihovem delu, ko so jih obiskali kozjanski osnovnošolci.

Nastal je tudi film “Kozjanski mojstri”:

V oktobru so jih medse ponovno povabili ustvarjalci Aškerčevega večera v Podsredi, ki so se posvetili poeziji Vladimirja Pavšiča – Mateja Bora, kozji rogeci pa so se vključili z dramatizacijo dela njegove pesnitve Atomski vek. Dramatizacijo so ponovili še novembra v Bistrici ob Sotli.

Utrinek s snemanja filma na prevorski kovačiji; foto: Kozji rog

Konec oktobra smo na povabilo Kozjanskega parka sodelovali pri Noči skrivnosti na gradu Podsreda, kjer so v petih različnih »grajskih« vlogah na predvečer noči čarovnic v temnih sobanah sprejemali številne skupine gostov in jih popeljali v zgodbe in legende gradu.

V novembru so imeli čast s kratkim avtorskim dramsko-poetičnim vložkom sodelovati pri letnem koncertu MePZ Vinea, pri čemer jih je skozi štiri letne čase doživeto vodila kozjanska osnovnošolka Gaja Erhatič.

Utrinek z delavnice izdelovanja glasbil; foto: Kozji rog

Poleti in jeseni so tudi izvajali dramatizacijo pouka v muzeju Šola moje mame za obiskovalce Kozjega, ob Zmajčkovi veseli nedelji v Kozjem pa sta jim priskočila na pomoč Miha Oprešnik in Jan Centrih, ki sta zabavala obiskovalce večnamenskega centra v vlogi kozjanskega zmaja.

Ob vsem skupaj so izpeljali še kup drugih aktivnosti kot so delavnice v medgeneracijskem centru, obiski predstav in se ponoči odpravili na Veternik.

Na občnem zboru so predsedniško funkcijo poverili Veroniki Gradišek, v društvu pa napovedujejo pestro leto.