Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jelšingrad napreduje, a župan pravi: “dvorec je v slabšem stanju, kot smo predvidevali”


Pol leta po začetku obnove dvorca Jelšingrad župan Matija Čakš pravi, da je pri obnovitvenih delih ogromno težav, saj je dvorec v slabšem stanju, kot so strokovnjaki ocenjevali, oziroma predvidevali. Pa vendar Čakš zagotavlja, da podražitve del ne bo, dvorec pa bo za javnost odprt predvidoma jeseni.

Od avgusta lani, ko se je začela prenova dvorca Jelšingrad, so bili  nameščeni podporni stropovi, podrte določene stene in dimniki, odstranjeni prhli ometi in leseni tramovni stropi, nameščen je bil fasadni oder in izvedena betonska dela.

Foto: arhiv Občine Šmarje pri Jelšah


“Pri sami obnovi ogromno težav, ker je bil dvorec v slabšem stanju kot so vsi predvidevali, obenem smo imeli nekaj začetnih težav z izvajalcem, ker se dela ni lotil s takšno zagnanostjo, kot smo pričakovali. Ampak zdaj menim, da smo prišli na zeleno vejo in dela potekajo kot morajo, tako da da bo prvi del sanacije in stabilizacije predvidoma jeseni zaključen. Za naprej pa imamo projekte za prijavo na novi razpis v začetku leta 2024, kjer bomo poskusili pridobiti sredstva za stavbno pohištvo in fasado dvorca,”
nam je povedal šmarski župan Matija Čakš

Letos nadaljujejo s statično stabilizacijo objekta, zamenjano bo ostrešje dvorca, v pritličju dvorca pa se nadaljuje ureditev dveh soban.

Prav slednje bodo že po končani prvi fazi obnove ponudila turistični produkt: in sicer bo šlo za možnost ogleda virtualne resničnosti na temo doživetij zgodovine dvorca, grajske poroke in golfa, kar bodo obiskovalci lahko doživeli s pomočjo očal virtualne realnosti.

“Virtualna očala v treh obnovljenih sobah v pritličnem delu bodo omogočala vpogled v to, kakšno je bilo življenje nekoč v dvorcu in kakršnega si želimo imeti po obnovi,” razlaga Čakš in dodaja, da hkrati delajo tudi restavriranje vhodne veže in prve dvorane, kar bo tudi zaključeno že v prvi fazi.

Glede nadaljevanja projekta po omenjenih načrtovanih dveh fazah župan pravi, da še toliko ne razmišlja. “Zdaj nam je pomembno, da dvorec stabiliziramo, da bo statično ustrezen, oziroma varen za obiskovalce in nadaljnji razvoj njegove vsebine, da bo urejen park in okolica, oz. tisto, kar v tej fazi lahko postorimo. Ko bomo to uredili, se bomo odločili tudi, kdo bo z dvorcem upravljal.”

Foto: Arhiv Občine Šmarje pri Jelšah

Kot še poudarja župan, vseskozi po tihem iščejo morebitnega zasebnega partnerja, s katerim bi nadaljevali zgodbo, a ga je v tej fazi, ko še ni toliko za pokazati težko najti.

Spomnimo, prva faza obnove dvorca Jelšingrad, ki trenutno poteka, je ocenjena na 1,55 milijona evrov, od česar je 1,06 milijona zagotovljenih iz evropskih sredstev oz. Načrta za okrevanje in odpornost, 483 tisočakov pa vanj vlaga Občina Šmarje pri Jelšah.