Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Informativni dnevi na Šolski center Rogaška Slatina privabili mnogo bodočih dijakov (foto, video)


Za marsikoga povsem navaden konec tedna bo ostal v spominu mnogih devetošolcev. Ta petek in soboto se po slovenskih srednjih šolah odvijajo informativni dnevi, ki osnovnošolcem pomagajo pri odločitvi o nadaljnjem izobraževanju.

Na območju Kozjanskega in Obsotelja delujeta dva srednješolska centra. Šolski center Rogaška letos razpisuje pet programov s 156 prostimi vpisnimi mesti. V gimnaziji je na voljo 56 mest in še dodatnih 18 v športnem oddelku. V programu tehnik steklarstva se bo lahko izobraževalo 28 bodočih dijakov, v triletnem programu steklar, ki se izvaja tudi v vajeniški obliki pa 26. Na ŠCRS ponujajo še program tehnik optik, kjer je letos na voljo 28 vpisnih mest. Šolski center Šentjur v sedmih programih razpisuje 178 prostih mest.

V Savinjski regiji je za 2.630 bodočih dijakov razpisanih 3.356 mest. Lani je bilo bodočih dijakov 2.701, razpisnanih mest pa nekaj manj kot letos, in sicer 3.324.

Več informacij o razpisanih prostih mestih na omenjenih srednjih šolah in na srednjih šolah v Celju preverite v članku na Celje.info z naslovom: Z informativnega dneva celjskih srednjih šol: “obiskal bom tri šole, potem pa bomo videli …”

Utrinki z informativnega dneva Šolskega centra Rogaška Slatina

Na petkovo dopoldne smo se informativnega dneva udeležili tudi mi. Odšli smo v Šolski center Rogaška Slatina, kjer se je ob deveti uri zjutraj v prostorih šole zbralo mnogo osnovnošolcev. Po krajšem hudomušnem kulturnem programu jih je v uvodnem nagovoru pozdravila ravnateljica Dubravka Berc Prah, ki jim je pred pomembno življenjsko odločitvijo namenila par vspodbudnih besed.

Otroci so se nato s predstavniki odpravili na ogled šole, nato pa so se razporedili po učilnicah, kjer so jim bili bolj podrobno predstavljeni programi, ki jih ponuja šolski center.

Tekom informativnega dneva smo na šolskem hodniku ujeli ravnateljico, ki je bodočim dijakom namenila naslednje misli:

Po predstavitvi šolskega centra smo o vtisih povprašali tudi nekaj obiskovalcev, ki se zanimajo za nadaljevanje šolanja na Šolskem centru Rogaška Slatina. Mnogi so bili navdušeni nad raznolikimi dejavnostmi, ki jih šolski center ponuja ob pouku. Ena od bodočih dijakinj je dodala, da ji veliko pomeni bližina srednje šole: “Odločitev glede srednje šole sem že sprejela, saj mi veliko pomeni, da se v šolo lahko odpravim peš. Živim namreč v Rogaški Slatini.

Informativnega dneva se bo ponovno možno udeležiti to soboto, 17. 2. ob 9. uri na lokaciji Šolskega centra Rogaška Slatina.
Kaj vse ponujajo njihovi programi?

Program splošne gimnazije v osnovi ponuja vse, kar ponujajo ostale gimnazije po državi. Kot je poudarila ravnateljica, je za učence iz Kozjanskega in Obsotelja prednost slatinske gimnazije majhna razdalja med domom in šolo. Še ena pozitivna lastnost je osebni odnos z učitelji, ob osnovni izobrazbi pa šolski center gimnazijcem ponuja tudi razne ekskurzije, krožke, pevski zbor, sodelovanje pri ustvarjanju šolskega časopisa in mnogo več.

Dijaki športne gimnazije bodo deležni prilagojenega in nadgrajenega programa šolanja, v katerega se vključuje možnost opravljanja treninga v času športne vzgoje ter opravičeni izostanki od pouka zaradi treningov in tekmovanj. Skozi celotno izobraževanje jim je v podporo pedagoški in športni koordinator.

Tekom izobraževanja za tehnika optike dijake v dinamičnem okolju pripravijo na opravljanje poklica v optiki, optičnih delavnicah ali optični industriji. po opravljeni maturi lahko z izobraževanjem nadaljujejo na katerem od visokošolskih programov. Program tehnik steklarstva dijake pripravi na delo v bližnji steklarni ali pa kakšnih drugih podobnih poklicih. V okviru projekta Erazmus ponujajo tudi prakso v tujini.

V Rogaški je na voljo tudi program steklar (vajenec). Dijaki so po treh letih izobraževanja pripravljeni na delo, večji poudarek pa je tukaj na praksi. Za ta program je ob prijavi potrebno oddati vlogo za vključitev v sistem vajeništva in skleniti vajeniško pogodbo z delodajalcem.

Oglejte si še ostale utrinke z informativnega dneva: