Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

105. zbor gasilcev v Šentjurju


S tem nadnaslovom je bil na današnji dan pred 45 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Verjetno je le malo društev, na katerih bi predsednik lahko pričel občni zbor ali letno konferenco tako, kot jo je pričel predsednik Gasilskega društva Šentjur, Janez Čokl, z besedami:

»Otvarjam 105. občni zbor v prenovljenem domu in vse navzoče pozdravljam z gasilskim pozdravom – Na pomoč!«

Pisali so leto 1875. Takrat je dr. Gustav Ipavec, takratni šentjurski zdravnik, župan in skladatelj s še nekaterimi trškimi možmi ustanovil gasilsko društvo, katerega človekoljubno poslanstvo je v kraju nenehno prisotno že stopet let.

Na zboru so obudili opravljeno delo okoli obnove doma in ugotovili, da je tehnična opremljenost v društvu še kar zadovoljiva. Navzlic temu jo bo treba že v tem letu znatno izpopolniti. Posebno pozornost bodo posvetili sredstvom za zaščito gasilcev, ki je bila v zadnjem obdobju zelo pomanjkljiva.

Društvo se kadrovsko nenehno izpopolnjuje, saj je opravilo v minulem letu izpite za gasilske častnike kar pet članov. Hkrati so posvetili veliko pozornost pomlajevanju svojih vrst.

Novi, funkcionalni prostori in strokovna izkušenost članov bosta pripomogli k ponovni oživitvi pionirske in ženske desetine.

Sodelovanje društva s civilno zaščito, občinsko gasilsko zvezo in novoustavoljeno občinsko požarnovarnostno skupnostjo je bilo zelo dobro. Vse delo v tekočem letu pa bo osredotočeno v preventivo pod geslom »Nič nas ne sme presenetiti!«

V minulem letu je bilo potrebnih devet posegov na požariščih. Tu je sodelovalo štiriinpetdeset gasilcev, ki so opravili 228 delovnih ur. Razen tega je društvo v sušnih mesecih s svojo cisterno pomagalo občanom na nekaterih območjih z dovozom pitne vode.

Ernest Rečnik, Novi tednik, 8. 2. 1979