Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

100 let od rojstva ustanovitelja znamenite Koče pri čarovnici


Dva streljaja naprej od samostana v Olimju se nahaja  Dežela pravljic in domišljije oz. Koča pri čarovnici, ki je že nekaj desetletij priljubljena turistična točka, ki male in velike obiskovalce vabi, da vstopijo v svet pravljic in (ponovno) spoznajo Kekca, Bedanca, Krjavlja, Sneguljčico, Rdečo kapico in druge pravljične like …

Spominski napis; foto: Koča pri čarovnici

Danes mineva okroglih 100 let od rojstva Jožeta Brileja, nekdanjega ravnatelja v Podčetrtku, ki je vizionarsko zasnoval Deželo pravljic in domišljije. K nekdanji koči Tončka, ki jo je poimenoval po pokojni mami, in jo je zgradil iz prihrankov se je hodil sproščati.

V zapisu na spletni strani Koče pri čarovnici je zapisano, da je pokojna Hrovatičeva teta iz Zaborovca rekla, da k studenčku “Mrzleku” prihajajo čarovnice. To je Jožetu služilo za navdih, k čemur je dodal zvrhano mero domišljije.

Utrinek s kongresa čarovnic; foto: Koča pri čarovnici

Za časa njegovega ravnateljevanja je bila šola v Podčetrtku zaradi naprednih vsebin znana po vsej Jugoslaviji, Brilej pa je prejel tudi najvišje pedagoško priznanje. Zelo aktiven je bil tudi na področju razvoja turizma in takratnih Atomskih toplic.

Danes so se pokojnemu predniku z daljšim zapisom poklonili njegovi potomci, ki tudi upravljajo s Kočo pri čarovnici. Prejšnje leto so ob rednih dejavnostih denimo organizirali 10. kongres čarovnic.