Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V RA Kozjansko gostili predsednike in vodilne partnerje LAS


V Kulturnem domu Gorica pri Slivnici je v torek, 16. januarja 2024 potekalo srečanje predsednikov in vodilnih partnerjev LAS, ki so jih gostili v domačem LAS –  Od Pohorja do Bohorja.

Dogodka sta se udeležila minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek, ter predstavnica Sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja mag. Andreja Komel.

Kot so zapisali v Razvojni agenciji Kozjansko, jim je v čast, da je Društvo za razvoj slovenskega podeželja izbralo naše območje LAS od Pohorja do Bohorja za gostitelja svojega srečanja predsednikov in vodilnih partnerjev LAS.  V strokovnem delu srečanja so, v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete UL, predstavili projekt REBOUND “Prožnost podeželskih skupnosti”, ki se izvaja v petih državah EU.

Rebound

Rebound je mednarodni projekt (ERASMUS+) in temelji na akcijsko-raziskovalnem pristopu k spodbujanju prožnosti podeželskih skupnosti. Povezuje partnerje z Irske, Portugalske, Slovenije in vseevropskega združenja AEIDL. Njegov namen je razviti program usposabljanja in krepitve zmogljivosti na podeželju.

V prvi fazi projekta so izvedli analizo inovativnih procesov in vzorcev, ki se nanašajo na prožnost podeželskih skupnosti po Evropi. Pri tem so, tudi s pomočjo spletne ankete, v kateri so sodelovali predstavniki podeželskih skupnosti, občin in društev, vodilni partnerji in izvajalci projektov LEADER/CLLD, razvojniki, raziskovalci in odločevalci, prepoznali glavne dejavnike in spodbujevalce prožnosti podeželja ter med drugim ugotovili, da sta največji oviri za prožnost pomanjkanje sodelovanja lokalnih prebivalcev in prevlada posameznikov

Udeležencem pa so v RA Kozjansko pokazali tudi njihov Podjetniški inkubator AUREA v Goriici pri Slivnici za katerega lahko, kot so zapisali, po enem letu delovanja s ponosom trdijo, da je velika dodana vrednost za spodbujanje razvoja našega območja.

Glavni del je bila prestavitev Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v obdobju do leta 2027, s strani Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

Zahvala gre Kulturno društvo Prevorje za kulturni program s kozjanskim razbojnikom Guzajem, ter vsem lokalnim ponudnikom, ki so s svojimi dobrotami pripravili lepo dobrodošlico vsem zbranim.