Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku izkazali podporo gasilstvu


V petkovem popoldnevu je v sejni sobi občine župan Peter Misja gostil predstavnike Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah ter predsednike gasilskih društev v občini. Namen srečanja so bili podpisi pogodb o sofinanciranju gasilske dejanosti, za katero letos občina Podčetrtek namenja okoli 100.000 evrov.

Osrednji del tega zneska predstavlja sofinanciranje nakupa opreme in dejavnosti za pet gasilskih društev v občini ter sofinanciranje dejavnosti Gasilske zeze Šmarje pri Jelšah.

Za nabavo gasilske opreme prostovoljnih gasilskih društev bodo namenili 54.000 evrov. Ker v PGD Polje-Sedlarjevo letos obeležujejo 100 let delovanja, bodo prejeli jubilejni zenesek, 30.000 evrov, preostala štiri društva bodo za nakup opreme prejela vsako po 6.000 evrov.

Gasilce je nagovoril župan Peter Misja in predstavniki GZ Šmarje pri Jelšah

 

Za sofinanciranje dejavnosti društev namenjajo skupno 32.500 evrov. Glede na obseg aktivnosti društev si jih bodo razdelili takole: PGD Imeno, PGD Polje-Sedlarjevo in PGD Sela-Verače-Virštanj dodelujejo vsaki po 5.500 evrov, PGD Podčertek 8.500 evrov, PGD Pristava pri Mestinju 7.500 evrov.

Za Gasilsko zvezo Šmarje pri Jelšah so v občinskem proračunu namenili 26.400 evrov. Poleg tega pogodbene obveznosti opredeljujejo, da bo občina iz proračunske postavke krila tudi stroške letnega pavšalnega prispevka za dodatno zavarovanje gasilcev.

Ob podpisu pogodb.

Misja je ob tem pohvalil delo gasilcev tako na društveni kot regijski ravni: »Mislim, da so sredstva, ki jih namenjamo gasilski zvezi, zelo oplemenitena, saj beležijo ogromno tekmovanj in dejvanosti. Menim, da imamo uspešno gasilstvo na ravni gasilske zveze, kot so uspešna tudi naša društva.« Ob tem se je predstavnikom gasilstva zahvalil za lasnko posredovanje v požarih in pri tem izpostavil, da so se uspešno spopadli z obsežnimi ognjenimi zublji v Termalnem parku Aqualuna kot tudi pri nekaj manjših požarih.

Podpisa pogodb so se udeležili predsednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek, njihov poveljnik Primož Škrablin ter predsedniki društev PGD Podčertek Jernej Kovačič, PGD Imeno Blaž Šelekar, PGD Pristava pri Mestinju Darko Guzej ter PGD Polje- Sedlarjevo Jernej Mlinarič. Izostal je predsednik PGD Sela-Verače-Virštanj Dominik Bovha, ki je tako moral opraviti s podpisom pogodbe nakndano. Srečanju sta prisostvovala tudi občinski gasilski poveljnik Sandi Gobec ter tajnik GZ Šmarje pri Jelšah Bojan Hrepevnik.

Napovedujejo več sredstev v gasilstvo

Župan Peter Misja je na sestanku z gasilci pred tedni že dosegel dogovor za prihodnje financiranje gasilstva, za katero bodo v prihodnjem letu znatno zvišali zneske. Vsako društvo bo namreč za nabavo opreme prejelo po 10.000 evrov, za delovanje pa bo podobno kot letos sredstva razporedili glede na obseg aktivnosti. Izjema bosta dve društvi, ki se podajata v nakup novega vozila. V PGD Pristava pri Mestinju bodo za to v letu 2025 dobili 100.000 evrov proračunskih sredstev, v PGD Podčetrtek pa 50.000 evrov. Ob okroglih obletnicah delovanja društev bodo ta ne glede na to, ali bodo nabavljala novo vozilo ali ne, od prihodnjega leta dalje prejela 40.000 evrov proračunskih sredstev.