Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tradicionalne gasilske koline PGD Rogaška Slatina (foto). Kako dolgo še?


“Minulo soboto smo za uspešen začetek novega leta ter sklenitev starega izvedli že tradicionalne gasilske koline,” so na svojem FB profilu zapisali gasilci PGD Rogaška Slatina.

V Sloveniji je bilo lani 15.206 kmetij, ki vzrejajo prašiče za lastne potrebe v široki reji. Slovenci radi uživamo prašičje meso, saj ga pojemo med 39 in 40 kg po osebi na leto, kar je malo manj od polovice vsega mesa, ki ga povprečno letno zaužijemo.

Vseeno pa se tradicija domačih kolin počasi izgublja. Na družinskih kmetijah je bilo v letu 2022 zaklanih 40.816 prašičev (38,5 % manj kot leto prej), kar pomeni le še okrog 15 % vsega zakola prašičev v Sloveniji. Samooskrba s prašičjim mesom je v Sloveniji sicer le okoli 35 odstotna.

Splošna klima v Evropi, z Golobovo vlado tudi v Sloveniji, je vzreji in uživanju mesa vse manj naklonjena. Predsednik vlade Robert Golob je na avgustovskem Blejskem strateškem forumu celo zatrdil, da si je s prehodom na veganski način prehranjevanja, torej, z odpovedjo mesu in vsem prehranskim izdelkom živalskega izvora, pozdravil astmo. Malo kasneje pa je dodal, da naj se ljudje kar navadijo na vegansko prehrano.

Navkljub mesu nenaklonjenim smernicam Golobovega Strateškega sveta za prehrano, pa prepovedi uživanja mesa vendarle še ni na vidiku. So pa denimo v sosednji Hrvaški na območju Slavonije domače koline prepovedali zaradi ukrepov za zajezitev širjenja prašičje kuge. Slavonske kmete je to pognalo na ceste in ulice, o nevarnosti, da se prašičja kuga razširi tudi v Slovenijo, pa smo pisali v članku: Afriška prašičja kuga zgolj še 50 km od Slovenije: so koline ogrožene tudi pri nas?

Na kolinah gostili tudi župana

S tovrstnimi mislimi se vsaj zbrani na kolinah PGD Rogaška Slatina zaenkrat ne obremenjujejo. Nasprotno: “Bilo je nadvse lepo, s člani ter povabljenimi gosti smo koline zaključili z gasilskim kosilom, katerega so skrbno pripravile naše pridne članice,” so zapisali na Facebooku.

Pri gostiji niso bili sami: “Med gosti so nas nagovorili župan občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič ter poveljnik GZS Glažar Zvonko, predsednik GZ Šmarje pri jelšah Strašek Erih, poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Škrablin Primož ter tajnik občine g. Drofenik Marko.”

Vir foto: FB profil PGD Rogaška Slatina

 

“Z dobrimi besedami ter pozitivnimi željami smo si segli v roko ter si zaželeli uspešno delo v novem letu 2024. Na pomoč!” so še dodali.

Vir foto: FB profil PGD Rogaška Slatina