Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski vrtičkarji v polni dvorani navdušili z Muco Copatarico


V vrtcu Šmarje pri Jelšah je skupina vzgojiteljic obudila dramsko skupino. Namen je bil omogočiti otrokom in staršem pristen stik z gledališčem, jih navdušiti nad obiskovanjem gledaliških predstav ustvariti skupne prijetne spomine in s tem okrepiti medsebojne odnose.

Pod vodstvom vzgojiteljice Tanje Zagorščak se je zbrala ekipa vzgojiteljic, ki je imela enoten cilj in željo po ustvarjanju v dramski umetnosti za otroke. Odločile so se za dramatizacijo pravljice Muca Copatarica, avtorice Ele Peroci.

Utrinek s predstave; vir foto: VŠpJ

Nekaj popoldnevov so skupaj ustvarjale Jasmina Hudej, Karmen Esih, Mojca Bizjak, Jasmina Cvetanoska, Anja Mužerlin, Marija Kadenšek in Darja Lugarič. Vsaka članica je aktivno sodelovala s svojimi idejami, predlogi, kritičnim pogledom in na koncu smo bile pripravljene, da se predstavimo našim otrokom.

Bolj kot se je bližal dan nastopa, bolj je bilo zaznati, da se lahko ustvarjalci predstave nadejajo velikega obiska, kar jih je navdajalo tako z navdušenjem kot tudi tremo.

Utrinek s predstave; vir foto: VŠpJ

Na dan nastopa, 9. januarja, se je velika dvorana šmarskega kulturnega doma v kratkem času napolnila do zadnjega kotička. Na oder je prva zakorakala ravnateljica Jelka Kitak, ki je vse obiskovalce pozdravila in pričela s predstavo.

Kot so nam sporočile članice dramske skupine, so otroci ves čas predstave aktivno sodelovali. Slišati je bilo dobesedno navajanje besedila iz knjige, nastajale so mnoge interakcije med otroki in liki iz pravljice. V določenih trenutkih so otroci preglasili like iz pravljice. Večkrat se je iz občinstva zaslišal prisrčen smeh. Na točki, ko so otroke povabile, naj pomagajo poklicati Muco Copatarico, pa je kar zadonelo po dvorani. Ob priklonu publiki je dramska skupina požela še gromek aplavz, kar je bilo res prijetno občutiti.

Utrinek s predstave; vir foto: VŠpJ

Ravnateljica je ob koncu vse obiskovalce povabila na oder, da si ogledajo prizorišče in se po želji fotografirajo z Muco Copatarico. Razveseljivo je bilo, da so si predstavo prišli ogledat tudi otroci iz vseh dislociranih oddelkov in enot šmarskega vrtca. Kratko druženje po predstavi izmenjava besed in pohval jim je dala potrditev, da z dobrim namenom res prispevajo za dobro v naši skupnosti in nov zagon za nadaljevanje dela v dramski skupini.

Ob nastopajočih sta k izvedbi predstave pripomogla tudi hišnik Matej Drofenik s prevozi scene in rekvizitov, v dvorani pa je za vse poskrbel tehnični mojster Borut Bevc, ki je s svojimi izkušnjami pripomogel, da je predstava lepo uspela.