Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na območju PU Celje porast tihotapstva ljudi, prestreženih ilegalnih migrantov manj kot lani


Čeprav meja med Slovenijo in Hrvaško ni več schengenska meja Evropske unije, je število prestreženih ilegalnih migrantov v lanskem letu preseglo tistega iz leta 2022 za 84,1 odstotka. 

Ne pa tudi na območju Policijske uprave Celje, kjer je število ujetih nezakonitih migrantov padlo iz 584 v letu 2022 na 309 v letu 2023.

Policija je sicer zaradi povečane grožnje terorizma oktobra ponovno uvedla notranjo kontrolo na več mejnih prehodih.

O tem, da policisti PU Celje zadnja dva meseca zaznavajo povečano število poizkusov tihotapljenja oseb v Avstrijo preko manj obljudenih gorskih prelazov na Mozirskem in Koroškem, pa je pred dnevi poročala celo avstrijska ORF.

Slovenija je še vedno popularna tranzicijska država ilegalnih migrantov na Balkanski poti na Zahod. Čeprav se prijetju v Sloveniji skušajo izogniti, saj si želijo v evropske države boljšega slovesa, jih pri nas po ocenah strokovnjakov prestrežejo slabo polovico. V letu 2023 je to pomenilo 58.193 ljudi, predvsem mlajših moških iz Afganistana, Maroka, Pakistana, Rusije in Bangladeša.

Večina teh po izraženi nameri za mednarodno zaščito iz azilnega doma pobegne naprej proti (severo)zahodu.

Območje Policijske uprave Celje je z nedovoljenimi prestopi meje eno manj obremenjenih v Sloveniji. Daleč prednjačita PU Novo mesto in PU Koper, prva s 47.583 prestreženimi migranti in druga 17.752 prestreženimi migranti lansko leto:


Praktično vsi prestreženi ilegalni migranti so izrazili namero, da bi podali prošnjo za mednarodno zaščito, s čemer se izognejo vrnitvi v državo, iz katere so prišli. Dejansko vloženih prošenj je pote malo: do konca novembra jih je bilo vloženih 6.594. Država jih je odobrila 98. Med prosilci prevladujejo državljani Maroka.

Tihotapci postajajo vse bolj predrzni, veliko dela z njimi majo tudi celjski policisti

Državljani tretjih držav, ki jih naši policisti prestrežejo pri nezakonitem vstopu v državo, seveda tega ne počno na lastno pest, temveč plačajo več tisoč evrov tihotapskim združbam, ki jim “uredijo” pot v obljubljene dežele Evropske unije.

Slovenski policisti so lani prestregli prijeli 557 tihotapcev ljudi, od tega 548 tujcev in devet slovenskih državljanov. Policisti poročajo, da tihotapci pri izogibanju policije postajajo vse bolj predrzni. Ne upoštevajo namreč ukazov Policije, predrzno vozijo po avtocestah, prehitevajo po odstavnem pasu, čeprav jih Policija ustavlja ustrezno. Policija je ob tem že večkrat uporabila tudi posebna sredstva za ustavljanje vozil.

Primer predrznega bega pred Policijo se je konec leta odvil na Dolenjskem. Policisti so se podali v lov za pobeglim voznikom tovornega vozila, ki se ni ustavil na mejnem prehodu Obrežje. Državljana BiH so ustavili in prijeli v Mokricah, v vozilu pa so odkrili 17 državljanov Kitajske.

Ukrajinec prevažal Sirce
Minuli teden so policisti na avtocesti v bližini Vranskega ustavili Ukrajinca, ki je v vozilu prevažal štiri državljane Sirije, ki so zapustili azilni dom. Sirijski državljani so podali ponovno namero za mednarodno zaščito. Policisti so vozniku odvzeli prostost in ga bodo s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, privedli k preiskovalnemu sodniku.

Policisti PU Celje pa so predvsem v koroški regiji in na Mozirskem zaznali povečano število poskusov tihotapstva oseb v Avstrijo. Zato so okrepili prisotnost na terenu v krajih na območju manj obljudenih gorskih prelazov z napotitvijo dodatnih patrulj policijske postaje za izravnalne ukrepe, ki se ukvarja izključno s tujsko problematiko. Tudi policisti lokalnih policijskih postaj so tesno vpeti v spremljanje problematike. Od začetka decembra so prijeli devet tihotapcev, ki so iz azilnega doma Ljubljana ali izpostave v Logatcu poizkušali v Avstrijo pretihotapiti 92 tujcev, večinoma Sircev.

Na policiji občane pozivajo, da v primeru zaznave sumljivih vozil tujih registrskih območij, ki se zadržujejo na neobičajnih krajih ob državni meji z Avstrijo, o tem takoj obvestijo policijo na številko 113 ali pokličejo na najbližjo policijsko postajo.