Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mobing v NK Rogaška? V klubu obtožbe ostro zanikajo in sindikat obtožujejo poskusa podkupovanja


Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je pred dnevi v javnost prišel s šokantno trditvijo, da v nogometnem klubu Rogaška nad enim od svojih igralcev izvajajo mobing.

V klubu obtožbam “ostro nasprotujejo” in v isti sapi obtožujejo, da jih je predstavnik SPINS-a skušal podkupiti v zameno za molk. Predsedniku sindikata pa očitajo, da gradi sebe in svojo kariero na račun diskreditacije drugih.

Pred dnevi se je v zvezi z odnosom do nogometašev v klubu NK Rogaška (in tudi NK Olimpija) oglasil nogometni sindikat SPINS. V izjavi za javnost so zapisali, da je bil SPINS v preteklih tednih s strani svojih članov v nogometnem klubu Rogaška obveščen o vrsti nepravilnosti, ki naj bi se dogajale na treningih omenjenega kluba. “Natančneje je klub enega od profesionalnih nogometašev, v okviru izvajanj treningov, ločil od igralcev prve ekipe na način, da je ta sam tekel kroge okoli igrišča, medtem ko so ostali člani ekipe nemoteno izvajali naloge glavnega trenerja. Diskriminatoren odnos do igralca se je prenesel tudi izven igrišča, saj je vodstvo kluba njemu in njegovim kolegom odvzelo brezplačna bivališča ter topel obrok, ki so ga bili deležni v času trajanja pogodb.”

Kot nadaljujejo v SPINS-u, sta predstavnika sindikata po prijavi dogodkov, v mesecu decembru opravila napovedan obisk treninga prve ekipe NK Rogaška in sestanek z vodstvom kluba.

Nato pa so zapisali obtožbo na račun NK Rogaška: “Ker se tudi po opravljenih pogovorih stanje ni izboljšalo je igralec kot žrtev mobinga poslal prijavo Inšpektoratu za delo RS. V prijavi je prav tako od inšpektorata zahteval, da se v sklopu inšpekcijskega postopa preveri njegov delovno pravni status in ugotovi obstoj elementov delovnega razmerja, kar bo v praksi pomenilo, da bo moral klub z igralcem skleniti pogodbo o zaposlitvi.”

Dodali so še, da so o kršitvah in prijavi na inšpekcijo obvestili tudi Direktorat za delovna razmerja in pravice iz dela pri Ministrstvu za delo ter direktorat za šport, ki deluje v okviru Ministrstva za gospodarstvo.

NK Rogaška: Skušali so nas podkupiti

V odzivu na obtožbe SPINS-a so v NK Rogaška zapisali, da ostro nasprotujejo trditvam predsednika Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) in jih tudi argumentirano zanikajo.

Kot pravijo, so se težave, povezane z igralci in disciplino v ekipi, začele, ko je eden od igralcev pričakoval, da si bo z denarjem in vplivom svojega očeta prislužil mesto v začetni enajsterici članskega moštva. “Začeli so se pritiski in grožnje na vodstvo kluba in strokovni štab članske ekipe.”

Klub tem pritiskom ni podlegel in igralca v naslednjih tekmah ni uvrstil v kader, ki je kandidiral za nastope na tekmah, nadaljujejo. “V NK Rogaška velja načelo, da na tekmi igrajo igralci, ki si s svojim delom na treningih in z odnosom do klubskega dresa to tudi zaslužijo. Mesto v ekipi ni na prodaj in se ga ne da kupiti, merili za minute na igrišču sta srce in kakovost,” dodajajo v NK Rogaška.

Ko je igralec spoznal, da na ta način ne bo dosegel želenega, je po trditvah NK Rogaška iskal druge načine, da škoduje klubu. “Tako je podal prijavo na SPINS. Sindikat je pred posredovanjem od igralca zahteval denar. In potem se je zgodba začela.”

V nadaljevanju obširneje razložijo novembrski obisk predstavnikov SPINS-a v Rogaški, kjer sta brez odobritve kluba obiskala tudi igralce v garderobi, kasneje pa na nekatere čakala na parkirišču.

“V vmesnem času je predsednik sindikata Dejan Stefanovič z dvema predstavnikoma NK Rogaška odšel v notranje prostore kluba, kjer je enemu od njih izrekel besede, ki so nas šokirale: »Ugotovili smo veliko nepravilnosti v vašem klubu, za kar bi morali podati prijavo na inšpektorat. Naš namen ni pranje umazanega perila v javnosti. Lahko plačate naš molk in bomo zadevo pometli pod preprogo. V nasprotnem primeru bomo morali podati prijavo na inšpektorat za šport in delovno inšpekcijo.” navajajo v NK Rogaška

Kot pravijo, je bila reakcija predstavnika kluba, da ne bo dajal nobenega denarja za molk. “Nad zahtevo po podkupnini oz. izsiljevanjem smo bili šokirani, ampak glede na to, da je klub v zadnjem času bil deležen različnih pritiskov s strani različnih akterjev v slovenskem nogometu, nas to ni posebej presenetilo,” nadaljujejo v NK Rogaška.

NK Rogaška: “Upamo, da sindikat ne izsiljuje tudi drugih klubov, saj celotna slovenska športna javnost ve, da v določenih klubih zamujajo izplačila plač igralcem in trenerjem, da igralci trenirajo po posebnem programu ali pa so odstranjeni iz prve ekipe, pa o teh primerih od sindikata ne slišimo ničesar. Zakaj ne? Ali to po mnenju sindikata niso nepravilnosti, ali ima selektivno poročanje ali pa je za molk plačan?”

V nadaljevanju zapišejo še, da so nekaterim igralcem morali odvzeti hrano in prenočišče na račun kluba zaradi tega, ker je sindikat zahteval striktno spoštovanje pogodb o profesionalnem igranju nogometa, česar pa pogodbe niso predvidevale. Zato so zanje poiskali sponzorje, ki so prevzeli strošek prehrane in prenočišča za te igralce.

V dokaz, da redno poravnavajo svoje obveznosti do igralcev, trenerjev in zaposlenih, ter da je odnos vodstva kluba do njih spoštljiv in na ustreznem nivoju,  so predložili izjavo, podpisano s strani vseh nogometašev (in trenerjev), razen enega.

Ukvarjanje SPINS-a z njimi pa vidijo na sledeč način: “SPINS ob svoji majhnosti in nepomembnosti v slovenskem nogometu išče načine za pridobivanje pozornosti ter za lastno samopromocijo tudi laže, zavaja in uničuje slovenski nogomet.”

“Predsednik sindikata Dejan Stefanović ob mnogih propadlih osebnih, družbenih, športnih in političnih projektih še vedno gradi sebe in svojo kariero na račun diskreditacije drugih,” v NK Rogaška zaključujejo svojo javno izjavo.

Stefanović: Odgovarjali boste

Pod objavo NK Rogaška na Facebooku se je že odzval predsednik SPINS-a Dejan Stefanović: Za laži, ki ste jih navedli, boste seveda odgovarjali. Lep pozdrav,” je zapisal. V NK Rogaška so mu odvrnili, da se njegova kredibilnost kaže tudi v tem komentarju. “Morda malo manj samopromocije in iskanja pozornosti in več dela v prihodnje,” so še dodali.