Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi gospodar si ne predstavlja življenja brez nje

S soncem obsijana Tuhinjska dolina je te dni kar vabila v neokrnjeno naravo. Vreme je bilo kot nalašč za obisk kmetije Mlinar in pogovor z mladim gospodarjem Rokom Konciljo, kako poteka njegovo delo na kmetiji in v gozdu.

Rok prihaja iz Tuhinjske doline, kmetija, ki jo je od staršev prevzel pri 22 letih, se nahaja pod Menino planino. Obsega 20 ha travnikov in 30 ha gozdov. Ukvarjajo se z rejo telic za meso, strojnimi uslugami in gozdarstvom. Poskrbijo za posek in spravilo lesa iz gozda.

Med ogledom kmetije nam je Rok razkril svoje navdušenje nad uporabo Tajfun-ove gozdarske mehanizacije, ki jo spremlja že od malih nog. Prvi Tajfunov izdelek na kmetiji Mlinar je bil ležeči cepilec, katerega sta kupila Rokova starša. Kasneje se je cepilcu pridružil še 5t mehanski vitel. »Praktično sem rasel s Tajfunom« so bile njegove besede, ko nam je začel z velikim navdušenjem pripovedovati, kako je vseskozi spremljal razvoj, inovacije in novosti podjetja Tajfun.

Leta 2014 je Slovenijo prizadel žledolom, ki ni prizanesel niti gozdu domačije Mlinar. Povzročil jim je ogromno škodo, kar je bil razlog več, da so se na kmetiji odločili za nakup novega hidravličnega vitla EGV 55 AHK. Ta je imel v primerjavi z njihovo starejšo različico precej izboljšav, od katerih je Roka najbolj navdušilo radijsko-daljinsko upravljanje, ki mu je omogočilo še lažje in varnejše delo. Na Mlinarjevi kmetiji namreč ves čas skrbijo za sodobnost strojev. Zaradi izboljšav je vitel zamenjal, tako, da ima sedaj že četrti vitel EGV 55 AHK. Leta 2020 se je Rok odločil za nakup gozdarske prikolice GAP 140 s hidravličnim dvigalom DOT 50K. Rok si ne predstavlja, da bi delo na kmetiji še naprej opravljal brez nje.

 

Tajfunovi gozdarski stroji nudijo hitrost, natančnost in produktivnost

Med obiskom nam je Rok demonstriral delo z gozdarskim vitlom in gozdarsko prikolico. Zaupal nam je, da je uporaba kakovostne in učinkovite gozdarske mehanizacije ključna
za uspešno in učinkovito delo v gozdu. Poudaril je, da je z uporabo Tajfunovih gozdarskih strojev pri svojem delu izjemno zadovoljen, saj mu omogočajo hitro, natančno in produktivno delo.

Stroji so enostavni za uporabo in se odlično obnesejo tudi na zahtevnejših terenih. Prav to je tudi razlog, da si na kmetiji Mlinar dela v gozdu brez gozdarskega vitla Tajfun ne predstavljajo več. Njihov peti vitel tako omogoča tudi podajanje žične vrvi z gnanim škripcem, kar poenostavi delo na različnih terenih. Rok nam pove: »Težko si zamislim, da bi šel v gozd z vitlom brez daljinca in delal z mehanskim vitlom tako kot nekoč. Potem bi raje opravljal kakšno drugo opravilo na domačiji«. Ampak to zagotovo ne bi bilo sajenje krompirja, še v smehu doda.

Poleg žledoloma ima gozd tudi druge sovražnike

Napad lubadarja lahko povzroči nemalo nevšečnosti, če se ga v kali ne zatre. Pomembno je, da se zadeva pravočasno opazi in takoj sanira. Veliko vlogo pri ohranjanju trajnosti upravljanja z gozdom je tudi sodelovanje z revirnim gozdarjem. Le-ta drevesa za posek izbere tako, da se gozd ne  razvrednoti in ohrani vse funkcije. Na kmetiji Mlinar sami poskrbijo za zasaditev mladih dreves, kjer podrast ni dovolj močna. Rok nam zaupa, da je njihova dolgoročna vizija ohraniti bujno raznolikost gozdov za njihove prihodnje generacije. Skrb za naravo jim veliko pomeni, kar je videti tudi v njihovi redni uporabi BIO olja.

Prva izbira bo vsekakor Tajfun

Kot navaja Rok, na kmetiji Mlinar tudi v prihodnje ne bo dvoma, katere gozdarske stroje izbrati ob posodobitvah njihove strojne mehanizacije. Prva izbira bo vsekakor Tajfun. Takoj, ko bo podjetje Tajfun razvilo kakšno noviteto ali stroj, ki bi jim utegnil olajšati delo, se bodo obrnili na njihov prodajni oddelek.

Pri nakupu izdelkov, ki jih potrebujejo na kmetiji, Roku največ pomeni zadovoljstvo z izdelki in njihovim delovanjem ter dejstvo, da mu ti izdelki dobro in učinkovito služijo. Amortizacija strojev in ekonomski vidik, kot je povračilo teh naložb, zanj nimajo tolikšnega pomena kot zadovoljstvo s strojem.

Nenazadnje je Rok izpostavil tudi pomembnost razvoja gozdarske mehanizacije v smeri trajnosti in varovanja okolja. V prihodnosti se še naprej vidi kot kmetovalec in gozdar. Še naprej si želi primarno skrbeti za svojo kmetijo in obdelovati domače travnate površine. Želi imeti zdrav gozd brez zajedavcev ter z dobrim in kvalitetnim prirastkom. V kolikor mu bo čas to dopuščal, pa bo z veseljem opravil še kakšno kmetijsko ali gozdarsko uslugo v bližnji okolici.

 

Pridružite se vodilnemu podjetju na področju gozdarske mehanizacije!

Podjetje Tajfun Planina zaposli motiviranega mednarodnega prodajnega pospeševalca. Če imate izkušnje na mednarodnih trgih in ste pripravljeni na dinamično delo, vabljeni k pridružitvi njihovi ekipi!

Nudijo zaposlitev za nedoločen čas (s poskusno dobo 6 mesecev). Tvojo prijavo z življenjepisom pričakujejo do 26. 1. 2024 na e-mail naslovu: [email protected]

Več o delovnem mestu najdete tukaj.

 

 

Tajfun Planina