Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lego robot, ki upravlja z lutko, učencem OŠ Bistrica ob Sotli prinesel državno finale tekmovanja FIRST LEGO lige


Na First LEGO League Challenge Slovenija, tekmovanja za mlade s področja robotike in raziskovanja, so se učenci OŠ Bistrica ob Sotli, združeni v ekipi RoboBoS, uvrstili v državno finale, ki bo sredi marca.

Njihova inovativna robotska ideja je lutka na vrvicah, s katero upravlja robot in zabava otroke v bolnišnici.

Učenci Osnovne šole Bistrica ob Sotli so se tudi letos – kot že vrsto let zapored – udeležili regijskega tekmovanja FIRST LEGO League Challenge Slovenia, ki je potekalo v soboto, 27. januarja na OŠ Ob Rinži v Kočevju.

Tekmovanja se je udeležila ekipa RoboBoS iz učencev zgornje triade: Žige Kostanjška, Andraža Vračuna, Jakoba Žučka, Janija Božičnika, Majo Kostanjšek, Vanje Dobrina, Taya Plesnika, Roka Kostanjška ter Borje in Vitje Marucelj Černelč.

Učenci so se z ekipami iz 13 drugih slovenskih osnovnih šol in zavoda Brihtne buče Celje pomerili v tekmi robotov, tehnični predstavitvi robotka, inovativnem projektu in timski povezanosti.

Skupaj z ekipami Black Demons (OŠ Trbovlje), Roosters (OŠ Šentjernej), Shape Shifters (Brihtna buča Celje) in Smarti Robotki (OŠ Žužemberk) so se RoboBoS uvrstili neposredno v finale državnega prvenstva, ki bo 16. marca 2024 na Osnovni šoli Puconci.

Vir foto: ww.osbistricaobsotli.si

Inovativni projekt

Lutkovno gledališče v malem, namenjeno otrokom v bolnišnici. Na lutko so učenci privezali vrvice in jih povezali z Lego robotom, ki te vrvice premika in tako pričara gibanje lutke na odru.

Učence je ta dan v tekmi robotov in vseskozi povezoval timski duh, obilo medsebojne spodbude in pozitivne energije.

Za kaj gre pri FIRST LEGO ligi
Kaj je FIRST LEGO LEAGUE

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) LEGO liga je celoletni vzgojno-izobraževalni in raziskovalni program, vsako leto nov izziv – projekt, ki opremlja otroke in mlade z znanji in kompetencami 21. stol., seznanja jih z znanostjo in tehnologijami, spodbuja samoiniciativnost, podjetnost, ustvarjalnost, timsko delo … in se zaključi s festivali (za mlajše) in turnirji za starejše.

V programu uporabljajo tehnologije in edukativne sete programa LEGO Education, ki so raziskano in preverjeno zelo učinkovita in motivacijska učila in orodja.

Cilji FIRST LEGO lige so otroke in mlade navdušiti nad znanostjo in tehnologijo, gojiti in privzgajati timski duh, jih učiti podjetnosti in samoiniciativnosti ter spodbuditi otroke in mlade, da rešujejo kompleksne naloge na ustvarjalen način.