Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kdo je mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije?

Kot je zapisal Dale Carnegie: »V človeški naravi je, da vsi preradi odlašamo z življenjem. Radi sanjarimo o čudežnem vrtu tam za obzorjem, namesto da bi uživali v vrtnicah, ki danes cvetijo pred domačim oknom.« Trenutna družbena situacija je naša življenja obrnila na glavo. Vedno manj povzdigujemo pestrost življenja oddaljenih krajev in čedalje bolj cenimo lepote narave, ki nam jih ponuja naša Slovenija. Poseben pomen pa je dobila tudi domača, lokalno pridelana hrana.

Danes življenje piše nove zgodbe, usmerjene v tradicijo, spoznavanje lokalnih lepot in znanja. Vedno bolj cenimo medsebojne odnose, topla beseda postaja del našega vsakdana in mnogo življenjskih zgodb zapisujemo v krogu družine. Naša najpogostejša skupna točka je druženje ob pripravi kulinaričnih razvajanj in prijetno vzdušje, ko s svojimi najbližjimi uživamo v dobrotah, ki smo jih pripravili v domači kuhinji.

Spremembe naših navad so opazne tudi pri nakupih sestavin za kulinarična razvajanja. Opazen je trend preudarnejšega nakupovanja in ozaveščenosti v poznavanju sestavin, ki jih izdelki vsebujejo, domače in lokalno pa pridobiva pomen.

Mlečni izdelki iz slovenskega mleka

Dejstvo, da je mleko pridelano doma, postaja čedalje pomembnejše, saj tako ne podpiramo samo domačih proizvajalcev, temveč tudi razvoj in urejenost slovenskega podeželja, rast slovenskih kmetij ter nova znanja in izkušnje, ki ostajajo doma za boljši jutri. V Sloveniji pridelava in predelava mleka predstavljata pomemben delež v živilskopredelovalni industriji. In prav zato se je porodila ideja, da si tako pomembna dejavnost zasluži ambasadorko, ki bo širila znanje in pomen pridelave mleka doma v Sloveniji, da bo predstavljala mlečne izdelke, proizvedene iz slovenskega mleka, hkrati pa bo s svojo aktivno vlogo spodbujala uživanje mleka in mlečnih izdelkov.

Zgodba o mlečni kraljici

To je zgodba o ljudeh, ki smo doma v Sloveniji, ki v razvoju slovenskega podeželja delujemo z roko v roki in s svojim delom skrbimo za njegov razvoj.

Idejni oče mlečne kraljice je Milan Mirnik, ki je bil leta 2008 zaposlen v Mlekarni Celeia kot vodja marketinga. Danes je upokojen, a ob vprašanju, kakšni so bili začetki projekta, nam zaupa moto, ki ga je vodil na službeni poti: »Ne omejuj svojih izzivov, izzivaj svoje omejitve.«

In mu verjamemo, saj med pogovorom hitro ugotovimo, da ima še vedno veliko idej in še vedno zagovarja, da je treba biti drugačen, izzivalen, in če je treba, tudi orati ledino. Zaupa nam, da je čutil, da je prav, da ima tako pomembna dejavnost tudi svojo krono. Skozi njen lesk naj se pripoveduje o tradiciji, bogastvu bele tekočine, mleka, in promovira panogo. Dodaja še: »Ženske so v večini imele pomembno vlogo v proizvodnji mleka. Z nazivom mlečna kraljica dajemo priznanje ženskam v tej proizvodnji. Izbrana kraljica pa je hkrati odlična promotorka izdelkov.« V podjetju so imeli posluh za idejo in kaj kmalu se je začelo iskanje dekleta z znanjem iz mlekarstva, poznavanjem mleka in mlečnih izdelkov ter splošno razgledanostjo.

Prva mlečna kraljica

Prva mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije je bila okronana na Festivalu Zelene Doline 30. 5. 2008.
Komisijo je s svojo simpatičnostjo in z znanjem prepričala Stanka Kotnik iz Mislinje, ki svoje spomine strne z besedami: »Razpis je bil objavljen v Kmečkem glasu in prav tam sta ga zasledili moja mama in prijateljica. Obe sta v meni videli primerno kandidatko, saj izhajam s kmetije, poleg tega sem ravno zaključevala višješolski študij živilstva v Šentjurju. Prijavila sem se brez velikih pričakovanj, v mislih sem imela predvsem to, da je to mogoče tudi priložnost za mojo poklicno pot. Na izbor sem se vseeno dobro pripravila, nekaj znanja sem imela že od doma in dela na kmetiji, nekaj pa tudi iz študija. Ko sem sedla pred komisijo, sem imela v grlu kar velik cmok, a se je vzdušje kaj hitro spremenilo, skozi vsa vprašanja smo šli sproščeno in prijetno. Spomnim se, da sem bila zadnja med kandidatkami po vrstnem redu in čisto na koncu sem morala oblikovati še sirni narezek.«

 

Povabilo

Letos v Mlekarni Celeia izbirajo 17. Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije in vabijo mlada dekleta, da sprejmejo izziv. Če imaš rada mlečne izdelke, si komunikativna in želiš postati ambasadorka lokalne kulture ter kmetijskega sektorja, je to priložnost za te!

Prijave zbirajo do 21. 1. 2024. Več informacij o prijavi na povezavi TUKAJ.

Mlekarna Celeia