Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Deset let župnijske Karitas Šmarje: koliko jih je in kaj počnejo


V letu 2024 župnijska Karitas praznuje 10. obletnico delovanja. Ustanovljena je bila 2. decembra 2014.

V tem času se je dotaknila življenj mnogih občanov. 41 rednih sodelavcev je samo v letu 2023 opravilo več kot 1200 ur prostovoljnega dela.

Razdeljevanje hrane, organizacija dogodkov …

Karitas ima dve glavni vlogi. Prva je razdeljevanje dobrin. Petkrat na leto pripravijo in razdelijo prehranske pakete 204 prejemnikom. Prav tako so v septembru 53 otrokom priskrbeli šolske potrebščine in jih oskrbeli z boni za delovne zvezke v vrednosti 1400 €. Družini s petimi osebami (dva otroka in trije starejši) so poleti omogočili letovanje na morju v Portorožu. Dvema gospodinjstvoma pa so v sodelovanju Radia 1 in Škofijsko Karitas Celje pomagali pri obnovi stanovanja.

Skozi vse leto so dvakrat na teden, ob ponedeljkih in četrtkih, prevzeli hrano pred iztekom roka (kruh, sadje, zelenjavo in mlečne izdelke) in jih razdelili prejemnikom. Marsikdaj so posameznikom hrano dostavili tudi na dom in jim s tem pregnali tudi osamljenost.

Sodelavci Karitasa se namreč zavedajo, da je včasih še večja stiska od materialna tista duševna. Da je danes velika epidemija osamljenosti, ki jo skušajo premostiti z drugim področjem dela, ki ga opravljajo. To je organizacija dogodkov. Tako so v preteklem letu organizirali srečanje zakoncev jubilantov, srečanje ostarelih, obnemoglih in invalidnih v župnijski cerkvi, romanje starejših na Brezje, pripravili pa so tudi Miklavževanje za otroke, kjer so osnovnošolcem razdelili več kot 200 daril.

Njihova dejavnost se v veliki meri financira iz darov in prostovoljnih prispevkov dobrotnikov.

Jubilejni dobrodelni koncert v Šmarju

Tudi s tem namenom so ob 10. obletnici delovanja so pripravili dobrodelni koncert  z naslovom Upanje za vse, ki bo v nedeljo, 28. januarja ob 16. uri v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah. Na njem bodo nastopili Kvartet Pušeljc, ansambel Petka, Duo Harmolina, kantavtor Adi Smolar in Trio Čakš. Izkupiček od prodaje vstopnic bo namenjen dejavnostim župnijske Karitas v jubilejnem letu 2024.

Tudi šentviška Karitas bo imela dobrodelni koncert, Z roko v roki

Zgolj teden dni kasneje, v nedeljo, 4. februarja, pa dobrodelni koncert pripravlja tudi župnijska Karitas Šentvid pri Grobelnem, ki obeležuje šest let delovanja.

V Gasilsko-kulturnem domu bodo tako nastopili Ansambel  Razut, Skupina Dominik, Majda in Marjan Petan, Moški PVZ Šentvid pri Grobelnem, Folklorna skupina Mavrica – VDC Šentjur, Kvartet Štiglic, POŠ Šentvid – POlet, Vokalna skupina sv. Vid, otroški cerkveni zbor PVZ Šentvid, Janez Ferlež, Vokalna skupina Šentrog, Antonio Tkalec, Slamjeki in Harmonikarski orkester Mikola.

Prostovoljni darovi bodo namenjeni za nadaljnje potrebe ljudi v stiski iz šentviške Župnije.