Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ta veseli dan kulture 2023 v Šentjurju: pogovorni večer, prižig praznične osvetlitve in prve snežinke (foto, video)


Na sobotni večer so v Šentjurju začele padati prve snežinke, na Zgornjem trgu pa se je odvila prireditev ob praznovanju Tega veselega dneva kulture 2023 in slavnostni prižig praznične okrasitve, ki ga je pospremila pogostitev.

Ta veseli dan kulture se praznuje vsako leto na 3. decembra, ko se številne kulturne ustanove po celotni državi spominjajo na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil 3. decembra 1800. Nič drugače ni bilo v Šentjurju, ko so na sobotni večer v dvorani Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur pripravili prireditev ob praznovanju praznika kulture. Osrednji del dogodka je bila podelitev priznanja Zveze kulturnih društev Šentjur ter pogovor z gostjo, predsednico Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper Heleno Brec Loredan.

Podelitev priznanja Kulturnemu društvu Dobje

Po nastopu pevskega zbora Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur so najprej podelili priznanje, ki ga je za 50 let prireditve “Pokaži, kaj znaš” prejelo Kulturno društvo Dobje. Nato so se z božično točko “Christmas festival” predstavili trije mladi glasbeniki na klavirju, violončelu in violini. Pogovor z gostjo iz Obale je vodila predsednica Zveze kulturnih društev Šentjur Barbara Gradič Oset. Beseda je tekla o dobrih praksah ljubiteljske kulture po Sloveniji.

Po zaključku pogovornega dela se je prireditev prestavila pred dvorano, kjer so prve decembrske snežinke in zvoki Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur pospremili prižig prazničnih lučk na šentjurskem Zgornjem trgu. Sledila je pogostitev s sladkimi dobrotami in toplimi napitki, najbolj zagreti pa so se odpravili na okraševanje smrekic po Šentjurju. Ena izmed organizatoric nam je po prižigu lučk povedala, da je bila zaradi celodnevnega dežja organizacija dogodka precej zahtevna. Kljub temu se je na koncu vse dobro izpeljalo, mnoge pa je razveselilo tudi sneženje, ki je prižig lučk naredilo še posebej čaroben.

Praznična osvetlitev na Zgornjem trgu

Predsednica Zveze kulturnih društev Šentjur, v katero je trenutno vključenih 32 društev, nam je povedala, da delujejo predvsem zato, da svojim članom nudijo raznoliko pomoč. Med drugim jim pomagajo finančno, organizacijsko in povezovalno. Prav tako radi povežejo različna društva z različnimi idejami. Dodala je še, da ji je všeč, ko se razna društva med sabo združijo, gredo izven svojega okvirja in pripravijo skupne prireditve, ali pa kaj podobnega.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij z dogodka:

In še fotografije: