Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinska mineralna voda ne uhaja več, tudi zmanjkalo je ne bo


Konec novembra smo mediji poročali o nenavadnem pojavu v naših krajih. V Spodnji Kostrivnici je namreč zaradi poškodbe opazovalne vrtine prišlo do obsežnega brizganja mineralne vode, ki je zaradi težke sanacije trajalo kar enajst dni.

Tako je mineralna voda po lomu ustja vrtine 1.5 m pod površino zemlje, brizgala iz vrtine:

»V ponedeljek, 11, decembra 2023, smo v Atlantic Drogi Kolinski uspešno izvedli prvo fazo sanacije opazovalne vrtine, umiritev vrtine oz. dušitev. Okoli 10. ure dopoldan nam je uspelo vrtino stabilizirati in jo mehanično pokriti. Voda in ogljikov dioksid tako iz opazovalne vrtine ne iztekata več,« so sporočili pred dnevi.

Vir foto: FB profil Blažke Kosič Tadina

Voda, ki je iztekala iz vrtine, po sestavi in značilnostih ni bila enaka naravni mineralni vodi Donat Mg. Kakšna škoda je nastala, iz podjetja še niso sporočili. Okvara je nastala na opazovalni vrtini, ki se ne uporablja za polnjenje.

Na območju Rogaške Slatine je sicer šest vrtin mineralne vode, v podjetju Droge Kolinske imajo za štiri sklenjene pogodbe, od tega dve izkoriščajo, preostale pa so zaprte, tako imenovane opazovalne in jih uporabljajo le za opravljanje meritev vodonosnika.

Vzdolžni geološki profil čez območje Rogaške Slatine prikazuje sestavo tal in globino, iz katere na posameznih vrtinah črpajo mineralno vodo. V Spodnji Kostrivnici se mineralna voda nahaja na globini med 480 in 530 metri, ima 24 stopinj Celzija, iz 35 mm šobe pa lahko brizgne 480 litrov vode na minuto in 250 kg plina na uro. (vir: študija Geološkega zavoda Ljubljana)

Polnijo jo za Slovence, Hrvate, Italijane, Avstrijce, Bosance

Spomnimo, da je »rogaška voda« edinstvena, saj ima med vsemi vodami na svetu eno izmed najvišjih vsebnosti mineralov, še posebej magnezija, za kar pa je zaslužna bogata geološka sestava v okolici Rogaške, ki pomaga ustvarjati mineralno vodo.

Danes v polnilnici v Rogaški Slatini, ki je bila zgrajena 1972 – prej so vodo polnili v štirih drugih polnilnicah, v stekleničeni obliki pa jo poznamo vsaj že dvesto let – napolnijo okoli 31 milijonov litrov Donata.

Bi ga lahko zmanjkalo? »Vsako leto ga zajamemo le toliko, kot je naravnega prirasta. Čeprav je vir že naravno zaščiten z neprepustnimi geološkimi kamninskimi sloji, ki ga učinkovito varujejo tudi pred vplivi antropogenega onesnaževanja, v Donatu dodatno skrb namenjamo agrotehničnim ukrepom, to pomeni, da skrbimo, da se na površinah, kjer so vodonosniki, ne uporabljajo pesticidi, da se ne uporabljajo umetna gnojila in da ni drastičnih posegov v naravo.

S tem zagotavljamo, da na površju območja, kjer se nahaja vir, ne prihaja do negativnih vplivov. Z modernizacijo procesov smo poskrbeli, da je izguba naravne mineralne vode v procesu odvzema vode iz naravnega vira ter med prenosom do polnilnice minimalna. Verjamemo, da lahko z odgovorno rabo poskrbimo za obnavljanje vira in zadostno količino na dolgi rok,« so zapisali v družbi Atlantic Droga Kolinska.

Glavnino prodaje mineralne vode, katere uživanje priporočajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, predstavljajo domači trg, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Avstrija in Italija. V polnilnici v Rogaški Slatini poleg Donata polnijo še Tempel, Cocto in Cedevito, za kar imajo zaposlenih več kot 70 delavcev.

Atlantic Droga Kolinska je sicer podjetje s sedežem v Ljubljani. Ima 455 zaposlenih, v letu 2022 so ustvarili 225,4 milijona evrov prihodkov in slabih 24 milijonov čistega dobička. Podjetje je del hrvaške skupine Atlantic Grupa.

Zaradi povišanja koncentracije C02 začasen umik stanovalcev, a brez posledic

V nedeljo, 10. decembra, so zaradi okvare na vrtini v naselju Kamna Gorca v Rogaški Slatini zaznali povečano vrednost ogljikovega dioksida pri eni izmed stanovanjskih hiš, v kateri se je nahajala nepokretna oseba, ki so jo nato odpeljali v bolnišnico. Kot trdijo v Atlantic Droga Kolinska, slednje ni bilo povezano z uhajanjem ogljikovega disoksida.

Iz Atlantic Droga Kolinska so nam poslali naslednje pojasnilo:

V nedeljo, 10. decembra, smo izvedli prvi poskus umiritve (dušitev vrtine). Ob izvedbi dušitve vrtine smo zaradi slabše prevetrenosti zaznali povišano koncentracijo ogljikovega dioksida in zato dela preventivno prekinili. Opravili smo še dodatne zunanje meritve pri petih okoliških hišah in pri eni, najbližji, zunaj zaznali povišanje koncentracije ogljikovega dioksida. Povišanje koncentracije je bilo kratkotrajno. Prebivalce smo na to nemudoma opozorili in jim predlagali začasen umik, kar so tudi upoštevali. Pri drugi hiši, v kateri z družino živi tudi nepokretna oseba, povišanja koncentracije ogljikovega dioksida meritve niso pokazale. Družina se je vseeno preventivno odločila za začasno preselitev, pri tem so jim pomagali gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so se odzvali na klic. Vsi prebivalci so se nato do torka že vrnili v svoje hiše”

Poglejte še:

Kaj vam ob božiču in novem letu želijo župan Občine Rogaška Slatina, podjetniki in predstavniki javnih ustanov