Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Projekti, za katere bo Občina Rogaška Slatina v 2024 namenila 5 milijonov investicij


Na 11. redni seji Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina je bil sprejet občinski proračun za leto 2024, kjer je 5 milijonov evrov namenjenih investicijam.

Brez dvoma največji projekt v teku je gradnja stolpa Kristal, občina pa v prihodnjem letu vlaga tudi v nove prostore za mlade, ureditev kanalizacije, prenovo cest in več.

Občina Rogaška Slatina si v prihajajočem letu obeta slabih 14 milijonov evrov skupnih prihodkov in dobrih 13,5 milijonov evrov odhodkov. Od tega bo 5 milijonov evrov namenjenih investicijam, kar predstavlja 37 % delež vseh odhodkov. Za primerjavo, ta delež v letošnjem letu znaša 57 %, leto prej 60 % v letu 2021 pa 40 %.

V prihajajočem letu si občina obeta zaključek gradnje stolpa Kristal

Sredstva v proračunu, podobno kot v prejšnjih letih, na eni strani namenjajo zaključevanju investicij, ki so v teku, k temu pa dodajajo še nekatere nove investicije in priprave projektov.

V letu 2024 se zaključuje gradnja do sedaj največjega investicijskega projekta v zgodovini občine, stolp Kristal, ki bo z višino 106 metrov najvišji stolp in hkrati najvišja stavba v Sloveniji. Pri prvi predstavitvi projekta je bila višina investicije ocenjena na 2,1 milijona evrov, po večih podražitvah pa se je ta sedaj ustavila pri dobrih petih milijonih evrov. Za projekt je občina pridobila dva milijona državnih sofinancerskih sredstev. Točen datum odprtja stolpa je sicer odvisen od vremena, si pa ga na občini želijo odpreti prihajajočo pomlad.

Gradnja stolpa; vir foto: Občina Rogaška Slatina

O bližajočem se zaključku gradnje stolpa nam je župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič zaupal naslednje: “Razgledni stolp Kristal je največji izziv občine v zadnjih letih in kot vse kaže, naj bi prve obiskovalce sprejel spomladi prihodnjega leta. Verjamem, da bo pomenil dodano vrednost na področju promocije občine in tudi imel pomemben vpliv na poslovanje večih samostojnih podjetnikov in gospodarskih družb.

Občina vlaga v razvoj še na drugih področjih

V izvedbeno fazo prehaja projekt ureditve novega prostora za mlade v Kulturnem centru z večjo kapaciteto uporabe, novimi napeljavami in novo urejenim dostopom do sanitarij. Za projekt je v proračunu prihodnje leto namenjenih dobrih 200 tisoč evrov. Župan je ob tem povedal naslednje: “V Kulturnem centru bomo zagotovili še en nov prostor za Mladinski svet občine. Prostori bodo namenjeni predvsem izvedbi manjših koncertov ter druženju ob kulinaričnih dobrotah.

Prihajajoče leto bo prineslo izgradnjo kanalizacijskega sistema odvajanja odpadnih voda v Spodnjem Sečovem. S tem bodo zagotovili 277 priključkov za naselji Spodnje Sečovo in Tuncovec. V okviru projekta, vrednega dobrega pol milijona evrov, bo izvedena navezava na Čistilno napravo Rogaška Slatina. Med manjšimi projekti je še ureditev dodatne cone na otroškem igrišču pod Janino, nekaj sredstev pa namenjajo financiranju postavitev sončnih elektrarn na stavbah v lasti občine.

Urejanje cestne infrastrukture in posodobitev pokopališča 
Pogled na Partizansko cesto z glavne ceste; vir: Google Street View

Na področju urejanja cestne infrastrukture bomo rekonstruirali del Partizanske ceste v skupni dolžini okoli 450 metrov, prav tako bo obnovljen dotrajan del ceste Podplat – Kristan vrh, za kar bodo skupno odšteli 220 tisoč evrov. Predvidoma bo zgrajena še cestna povezava do stanovanjske soseske Na trati. V prihodnjem letu bodo zaključili z že pričeto sanacijo plazu na cesti Pristavica – Kamence in za sanacije plazov v celoti namenili dobrega pol milijona evrov.

Kidrič je za konec povzel še projekt razširitve pokopališča Sv. Trojica: “Z razširitvijo pokopališča Sv. Trojica pri Rogaški Slatini bomo zagotovili novi prostor za raztros pepela, ki ga obstoječe pokopališče še nima. Za žarne in enojne pokope pa bo zagotovljenih dovolj mest na obstoječem delu pokopališča. Seveda bomo pomembne investicije izvajali tudi na cestni in komunalni infrastrukturi.