Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pestro dogajanje na šmarski Univerzi za tretje življenjsko obdobje


Šmarska Univerza za tretje življenjsko obdobje, ki že 15 let deluje v okviru Knjižnice Šmarje pri Jelšah, z velikim vpisom dokazuje, da želijo ljudje po upokojitvi ostati aktivni, se družiti, učiti in tudi deliti svoje znanje.

V letošnjem letu se lahko pohvalijo z največjim vpisom doslej, saj je v univerzo vključenih že preko 260 članov, še vedno pa prihajajo novi.

Šmarsko UTŽO odlikujejo zelo dobro obiskana tedenska torkova predavanja, saj jih redno obiskuje več kot 80 članov. Na zadnjem predavanju v tem mesecu, ko bodo gostili Alfija Nipiča, jih bo zagotovo še več. Teme srečanj so raznolike in predavatelji prihajajo z različnih področij. Udeleženci torkovih srečanj so zahtevni poslušalci, zaradi česar je v izvedbo vključena tudi Zrela univerza Filozofske fakultete mariborske univerze, v okviru katere predavajo profesorji različnih fakultet. Na šmarski Univerzi za tretje življenjsko obdobje se zavedajo pomena digitalne pismenosti v današnjih časih, zato izvajajo tudi brezplačno individualno pomoč članom pri uporabi pametnih telefonov, tablic in računalnika.

Zeliščarska delavnica s Špelo Sodin – kavni nadomestki; vir foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Trenutno se udeleženci družijo v 20 krožkih. Vsebine krožkov so zelo raznolike, oblikujejo pa se skladno z izkazanim zanimanjem članov. Največ članov obiskuje pohodniški krožek, veliko zanimanje je tudi za domoznanske ekskurzije. Enkrat mesečno se udeleženci družijo na filmskem abonmaju ob kavi, na zeliščarskih in kuharskih delavnicah, tedensko pa obiskujejo vadbo za vitalno telo, tečaje angleščine, likovni krožek, ročna dela, lokostrelstvo, izobraževanje za mir, pogovorno – meditacijski krožek, se družijo ob kartah in izvajajo mnogo drugih aktivnosti.

Trenutno so v teku tudi brezplačna digitalna usposabljanja. Na univerzi so letos veseli tudi nove pridobitve, saj je zaživel gledališki krožek, ki je s svojo prvo predstavo, komedijo Toneta Partljiča Čaj za dve obiskovalce navdušil v začetku decembra. Tudi pozimi je zelo dejaven kolesarski krožek, letošnji novosti pa sta prav tako rodoslovni krožek in fotografiranje s pametnim telefonom. Pevska skupina Zveneče jelše pa se pripravlja na praznovanje jubileja, 10. obletnice delovanja.

Tamkajšnje dejavnosti vodijo izkušeni mentorji
Kolesarski krožek; vir foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Vse krožke vodijo izkušeni mentorji. Nekateri s šmarsko univerzo sodelujejo že od samega začetka, z dodajanjem vsebin pa se ekipi pridružujejo tudi novi. Več kot polovica mentorjev prihaja iz vrst članov same univerze in mnogi med njimi so prostovoljci, kar pomeni, da za svoje delo ne prejemajo honorarja in je zato obiskovanje krožkov, ki jih vodijo, za člane brezplačno.

Univerza za tretje življenjsko obdobje deluje tudi v enotah knjižnice Kozje in Bistrica ob Sotli. Obe sta po številu članov in številu krožkov manjši od šmarske, a opravljata izjemno pomembno poslanstvo, saj občanom zagotavljata možnost učenja in druženja v njihovem domačem kraju.

Domoznanska ekskurzija v Žiče, druženje ob kartah, likovni krožek in vadba za vitalno telo; vir foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Pred kratkim so se v Šmarju družili s člani UTŽO Šentjur:

Kuharska delavnica, pohod, izdelovanje adventnih venčkov in gledališki krožek; vir foto: Knjižnica Šmarje pri Jelšah