Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otroci iz Zibike podrobno spoznavali domačo občino


Na enem izmed vrtčevskih sprehodov je deček, medtem, ko so šli mimo cerkve rekel, tukaj pa živi župan in tako se je vse skupaj začelo … Na vprašanje, kaj menijo, kdo je župan in kaj počne, je zavladala tišina, na podvprašanje ali imamo v Zibiki župana, so bili enotnega mnenja. Nimamo!

In tako so po poročanju Polonce Krobat iz zibiške enote šmarskega vrtca začeli z raziskovanjem značilnosti občine, spoznavali pomembne ustanove, zgodovino ter kulturo povezano z občino Šmarje pri Jelšah ter z vsemi njenimi krajevnimi skupnostmi.

Še eden izmed plakatov; foto: VZ

Zapisala je, da je zelo pomembno, da že v vrtcu krepijo narodno identiteto ter razvijajo spoštovanje in ljubezen do domovine. Zaradi značilnosti mišljenja predšolskih otrok je pomembno, da začnejo na domačem pragu, ki je otrokom že malo poznan in ne preabstrakten.

Kot izhodišče jim je služila njihova vrtčevska himna, saj so v njej našteti vsi večji kraji oziroma krajevne skupnosti njihove občine. V pesmi so otroci vse te kraje poznali, na vprašanje kaj menijo, da imajo vsi ti kraji skupnega, pa je bil odgovor vrtec. Seveda je bil odgovor pravilen in tako so razmišljali naprej v smeri, kaj bi še lahko imeli skupnega vsi ti kraji. Ker ni bilo prave ideje so vzgojiteljice otroke spomnile na naš pogovor na sprehodu in tako so spoznali, da so vsi ti kraji del ene občine z imenom Šmarje pri Jelšah, katero vodi župan. Trenutno je to Matija Čakš.

Še eno izmed nastalih del; foto: VZ

“Na spletu smo poiskali različne fotografije znamenitosti naše občine, za pomoč smo prosili tudi starše, tako je nastala priročna in velika zbirka fotografij pomembnih stavb in kulturnih znamenitosti našega kraja. Najprej smo se podali v raziskovanje Šmarja pri Jelšah. Ugotovili smo, da imamo občinsko zastavo in grb, da sta v Šmarju pomembna Jelšingrad ter Sveti Rok, Kulturni dom s knjižnico, Muzej baroka, veliko trgovin in gostinske ponudbe, nekaj podjetij, ki nudi zaposlitve našim staršem in znancem, železniška in avtobusna postaja, policijska postaja, vrtec in šola dom upokojencev, zdravstveni dom, …

Med obiskom Natalije Klun; foto: VZ

Interes otrok po spoznavanju raznih ustanov naše občine je bil ogromen, zato sva stopili v stik z nekaterimi službami in prosili ali bi bil pripravljen predstavnik ustanove obiskati otroke v vrtcu Zibika. Odziv je bil odličen, sreča, ki je žarela iz otroških oči pa neprecenljiva. Najprej nas je obiskala knjižničarka Polona, ki nam je pripovedovala zgodbo o gradu – Jelšingradu, poleg tega nam je predstavila za kaj vse poskrbijo v knjižnici ter kakšna je vloga Kulturnega doma za ljudi iz ožje in širše okolice. Sledil je obisk policista Krsta Krivokapića, ki nam je na zanimiv način predstavil vlogo policistov ter pomen delovanja policijske postaje za naše kraje. Zdravstveni dom nam je predstavila gospa Natalija Klun, s seboj je prinesla fotografije posameznih oddelkov in služb, ki znotraj zdravstvenega doma delujejo,” je naštevala Krobat.

Med obiskom Jelke Kitak; foto: VZ

Spoznali so tudi pomen reševalne postaje, kako dragocena je vsaka minuta, ki lahko reši življenje. Iz vzgoje in izobraževanja sta jih obiskala kar dva predstavnika – ravnateljica vrtca Jelka Kitak, ki je tokrat otrokom pripovedovala o svojem delu, o mnogih papirjih, ki jih mora prebrati in urediti, da lahko vrtec deluje kot je treba, da imamo na voljo dovolj igrač ter da lahko otroci v celotni šmarski občini obiskujejo vrtec.

Med obiskom Mitje Šketa; foto: VZ

Drugi predstavnik vzgoje in izobraževanja je bil ravnatelj Mitja Šket. “Tudi on ima veliko dela v pisarni s papirji, poleg papirjev pa mora hoditi tudi na sestanke širom po Sloveniji. Predstavil nam je podružnice in bodočim prvošolcem že izrekel dobrodošlico v prvem razredu.

Na zibiškem odru; foto: VZ

Seveda pa je naša Zibika bila tista zvezda, ki jo otroci že poznajo, pa vendar nam je gospa Helena Rančigaj povedala mnogo zanimivih, pa tudi novih stvari o kulturi, pomenu delovanja kulturnega društva za kraj. Otroci so si z zanimanjem ogledali kulturni dom, garderobe, ponosno in suvereno so stopili na oder in glasno ter odločno zapeli.”

Med obiskom Janje Sivec; foto: VZ

Zelo zanimiv in prijeten obisk so dobili iz Šentvida. Janja Sivec iz Kulturnega društva Legende jim je predstavila več zgodb, vezanih na zgodovino Šmarja in njegove okolice. Vse zanimive zgodbe je podprla s slikovnim materialom.

“Kljub mnogim obiskom smo uspeli spoznati tudi značilnosti nekaterih krajev oziroma krajevnih skupnosti v občini Šmarje pri Jelšah. Ugotovili smo, da je vsem krajevnim skupnostim skupno to, da imajo v kraju šolo, vrtec, gasilsko-kulturni dom, cerkev, mnoge krajevne skupnosti tudi gostilno in trgovino.

Otroci pri domačem gasilskem domu; foto: VZ

Otroci so spoznali pomen kulturno-gasilskih domov, šole in vrtca za posamezno področje. Od znamenitosti, ki so se otrokom posebej vtisnile v spomin so kalvarija sv. Rok, Jelšingrad, Lemberg z vitezi in lemberškimi zgodbami, cerkev sv. Marije na Sladki Gori ter njim bližnji cerkvi na Tinskem in z njima povezana anekdota o tem, zakaj sta dve cerkvi tako blizu.” Legenda namreč pravi, da se je izgubila deklica, hči premožnih celjskih grofov in obljubili so, da zgradijo še eno cerkev, če deklico najdejo.

Med obiskom Matije Čakša; foto: VZ

“Vrhunec našega raziskovanja in popotovanja po občini Šmarje pri Jelšah pa je bil obisk župana Matije Čakša. Otroci so obisk težko pričakovali in komaj čakali, da pride ta dan. Gospod župan nam je opisal svoje delo in njegovo veliko odgovornost. Izvedeli smo, da ima ob sebi zelo dobro ekipo, ki mu pri vodenju pomaga. Obljubil nam je, da bo nadaljeval s skrbnim delom in tako poskrbel, da bomo imeli v vrtcih dovolj igrač in urejena igrišča z igrali, da bo dovolj toplo, da bodo ob šolah na voljo telovadnice ter da bo poskusil poskrbeti tudi za kulturne spomenike v občini, ki bodo ostali v ponos vsem nam.”