Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obnovljena streha Palčkove hišice ob stolpu Janina


Pred kratkim je bilo obnovljeno ostrešje Palčkove hišice, ki se nahaja ob stolpu na Janini in je na območju spomenika Rogaška Slatina – Območje zdravilišča.

Občina Rogaška Slatina je soglasje za obnovo s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine dobila že leta 2021, vendar k sanaciji zaradi teka stečajnega postopka nad nekdanjim lastnikom zemljišča niso mogli pristopiti takoj. V preteklem mesecu so le lahko stekla gradbena dela, ki so bila vredna slabih 11 tisoč evrov in jih je izvedlo podjetje Panles oprema d.o.o.. Sredstva za obnovo ostrešja in kritine so bila zagotovljena v proračunu za letošnje leto, na občini pa si v spomladanskih mesecih na tej lokaciji obetajo še prenovo obstoječih klopi.

V preteklosti, bolj natančno v 19. in na začetku 20. stoletja, je bilo ob sprehajalnih poteh postavljenih več tovrstnih lesenih utic, a se v večini niso ohranile do danes. Nekatere so skozi čas nadomestili z novimi. Po koncu druge svetovne vojne so postavili štiri Palčkove hišice, ki so znane še danes. Ena je na Janini, ena na Tržaškem hribu, ena nad objektom Donat in zadnja na Ivanovem hribu za kapelico Sv. Ane.

Zeleni parki zdravilišča Rogaška Slatina zavarovani z eno izmed prvih državnih Odločb v bivši Jugoslaviji 
V spomladanskih mesecih bodo prenove deležne še klopi; vir foto: FB/Občina Rogaška Slatina

Kot so zapisali na slatinski občini, je zdravilišče in zdraviliški park iz prve polovice 19. stoletja, ki leži sredi kraja, z občinskim odlokom zavarovan kot naselbinska dediščina. Zdraviliško območje vsebuje osrednji klasicistični zdraviliški trg, zahodno mestno ulico s posamičnimi hoteli, stavbami, vrelci in odprtimi parkovnimi ter gozdnimi površinami na okoliških vzpetinah, funkcionalno povezanimi z zdraviliščem. Slednji, skoraj 100 hektarjev velik, zeleni okvir mesta, ki ga sestavljajo Tavčarjev, Tržaški, Ivanov in Cvetlični hrib ter Janina skupaj z zgodovinskimi potmi, paviljoni, počivališči, razgledišči in vodnimi izviri predstavlja zelena pljuča naselja. Na tem območju se nahajajo že prej omenjene Palčkove hišice. Drevesni in gozdni parki zdravilišča Rogaška Slatina in gozdovi v njegovi okolici so z eno izmed prvih državnih Odločb v Jugoslaviji prav tako zavarovani.