Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sladka Gora po dolgih letih dobiva svojega duhovnika


Nekoč močna, živahna župnija na Sladki gori, ki je že od leta 2010 brez svojega župnika in v upravljanju župnije Šmarje pri Jelšah, bo ponovno dobila svojega dušnega pastirja.

Po trinajstih letih se bo tako v župnišču na Sladki Gori v kratkem nastanil Viljem Lovše, duhovnik z bogato zgodovino pastoralnih aktivnosti znotraj jezuitskega reda. “Še pred 14 dnevi se je zdelo, da bo Sladka Gora brez duhovnika tudi v prihodnje, toda človek obrača, Boga pa obrne,” so ob tem zapisali v Šmarskem zvončku, glasilu župnije Marije Vnebovzete Šmarje pri Jelšah, od koder sedaj upravljajo župnijo. Dodajajo, da dokler ne uredijo bivanjskih prostorov na Sladki Gori, bo Lovše sicer bival v župnišču Šmarje pri Jelšah. Medtem bodo v župnišču na Sladki gori obnovili zgornje prostore. Začenjši z delovno akcijo v sredo, 22. novembra ob 15. uri, ko bodo pospravljali knjige in stojala za knjige, na katero vabijo tudi župljane.

Teh dandanes ni več toliko kot nekoč, saj na Sladki gori po podatkih iz Statističnega urada iz leta 2020 živi še zgolj 94 prebivalcev – za primerjavo, pred sedemdesetimi leti, ob popisu leta 1953, jih je na Sladki Gori živelo 128. A župnija vendarle presega zgolj samo Sladko Goro, saj vključuje še kraje s štirimi podružničnimi cerkvami: cerkvi sv. Miklavža in sv. Pankracija v Lembergu, cerkev sv. Mihaela na Pečici ter cerkev sv. Benedikta na Podplatu.

Kdo je Viljem Lovše

Lovše je po srednji tehniški strojni šoli v Ljubljani študiral filozofijo, po vstopu k jezutom 1984 pa še družbeno obveščanje in teologijo v Rimu. Magistriral je na Papeški unicerzi Gregoriana, ter nadaljeval študij na papeški univerzi Comillas, kjer je doktoriral na temo razločevanja pri svetem Ignaciju Lojolskem.

Od leta 2008 do 2015 je bil predstojnik skupnosti pri sv. Jožefu, podrektor Zavoda svetega Ignacija in Ignacijevega doma duhovnosti, voditelj duhovnih vaj, spovednik, ljudski misijonar, duhovni asistent skupine SRCE in predavatelj o duhovnem življenju in vzgojnih temah. Od leta 2017 je bil član nove skupnosti sv. Ignacija v Radljah ob Dravi.

Lovše, specializiran za moško duhovnost, je že več kot 30 let voditelj duhovnih vaj in odmikov, duhovni spremljevalec in voditelj različnih skupin.

Bolje ga lahko spoznate v intervjuju za TV Slovenija iz leta 2018 ali preko zapisov na njegovem blogu https://jn159.wordpress.com/