Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razprava o odvzemu krav: ljudje ne smemo primerjati svojega življenja v dnevni sobi z življenjem živali (video)


Šokanten odvzem 24-tih krav kmetu Rudiju Možganu iz Veniš pri Krškem še vedo buri duhove. Veterinarska inšpektorica, ki je z ustno odločbo na zapisnik kmetu odvzela živali, je v četrtek spisala odločbo, na katero se kmet v nadaljevanju lahko pritoži.

Medtem je v javnost, v oddaji Tarča in še nekaterih medijih, prišlo več informacij iz zakulisja zgodbe. Denimo, da so bili s strani aktivistke o prijavi kmeta sproti obveščeni glavni protagonisti novega Zakona o zaščiti živali, od predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, poslanke SD-ja Meira Hot, novopečene državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez, ki je Golobova tiha favoritka za novo kmetijsko ministrico, e-pošto je dobila celo premierjeva partnerica Tina Gaber.

Razkrilo se je tudi, da imajo ob odvzemu živali nevladne organizacije za zaščito živali tudi poslovni interes: po novem namreč za odvzete živali, ki jih vzamejo v oskrbo, prejmejo 17 evrov dnevno za oskrbovano žival. Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič je to vsoto v oddaji Tarča označil za “bajno”, saj si je sam, ko je še redil bike, lahko obliznil vseh pet prstov na rokah, če je iz prihodkov za eno žival prejel 2 evra dnevno.

Sindikalist kmetov Medved: “V strahu pred zaplembo kmetje govedo panično predčasno vračajo v hleve”

Več o različnih vidikih odvzema živali kmetu sta za oddajo Vroča tema na Domovina.je spregovorila predsednik sindikata kmetov Anton Medved ter nekdanja generalna direktorica Veterinarske uprave RS in aktualna poslanka NSi v državnem zboru, dr. Vida Čadonič Špelič.

“Kot veterinarka bi rada povedala, da je bila s tem dejanjem narejena nepopravljiva škoda tako kmetom kot tudi veterinarskim inšpektorjem, ki jih je večina strokovnih. To kaže na en izrazito nestrokoven način poseganja v lastninsko pravico določenega kmeta, v tem primeru kmeta gospoda Možgana,” je med drugim dejala Čadonič Špeličeva. Da “Slovensko kmetijstvo po tem dogodku ne bo nikoli več takšno, kot je bilo do sedaj,” pa je dejal Medved, ter dodal, da “imamo po državi na pašah več deset tisoč živali, nekateri jih imajo zunaj celo pozimi, ti ljudje sedaj panično umikajo živali v hleve, tudi v hleve, ki so še zatemnjeni.

Oglejte si celotno oddajo:

In kakšna je možnost, da se takšen odvzem zgodi tudi na Kozjansko-obsoteljskem? O tem smo se pred dnevi pogovarjali z lokalnim veterinarjem:

Odvzem krav pri Krškem: z veterinarjem o tem ali se lahko zgodi tudi na Kozjansko-Obsoteljskem