Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pozdrav mlademu vinu v Šmarju: barvita ponudba vina, glasbe in kulinarike (foto)


Pri Šmarski vinski kleti se je na Martinovo nedeljo odvil barvit dogodek, imenovan “Pozdrav mlademu vinu”, ki je obiskovalcem ponudil izjemno raznolik program, z glasbenimi gosti, široko ponudbo vina in okusne jedače.

Šmarje pri Jelšah so ob tej priložnosti obiskali tudi vinska kraljica, predstavniki Evropskega in Slovenskega reda vitezov vina ter drugi višji gostje.

Nedeljsko dopoldne, dan po Martinovanju, ko naj bi se mošt spremenil v vino, je v Šmarju zaznamoval že 18. Pozdrav mlademu vinu. Dogajanje se je pričelo s tradicionalnim blagoslovom vina v cerkvi Marijinega Vnebovzetja, nato pa se je akcija preselila pred Šmarsko vinsko klet Društva vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah.

Članice društva Ajda so pripravile okusno šmarsko kislo župo in domači kruh. (Foto: David Valant)

Tam so zbrani lahko uživali v manjši lokalni tržnici, ki je ponujala široko paleto različnih vin, ob tem pa tudi kulinarične dobrote kot so peciva, keksi, siri, salame in pa tudi zelišča lokalnih ponudnikov. Manjkala nista niti šmarska kisla župa in domači kruh izpod rok predstavnic društva Ajda.

Organizatorji z Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah so poskrbeli za bogat kulturni program, ki sta ga povezovala Helena Rančigaj in Janez Bele. Na odru so se izmenjevali glasbeniki Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah, pevci Društva vinogradnikov in kletarjev Trta, ter duo La Vivo (Mojca in Boštjan).

Okušanje letošnjega mladega vina. (Foto: David Valant)

Med visokimi gosti so bili župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, 26. vinska kraljica Slovenije Maja Pečarič, predstavnik Evropskega reda vitezov vina Jani Vreže, predstavnik Slovenskega reda vitezov vina Ivan Mijošek, in direktor Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah Gregor Krajnc.

Skupaj so okušali letošnje mlado vino, ki ga je vinska kraljica opisala kot prijetno sladko in okusno, ob tem pa je dejala, da je letošnje leto zaradi ekstremnih vremenskih pogojev predstavljalo velik izziv za vinogradnike, o katerih je ponos izrazil šmarski župan: ”Ponosni smo, da se lahko naša občina ponaša z njihovimi izdelki širom Slovenije in v tujini.”

Pestrost dogajanja je zajela tudi najmlajše, ki so se lahko zabavali v Mladinski sobi na podstrešju Skazove hiše. Celoten dogodek je tako združil ljubitelje vina, glasbe in kulinarike v prijetno doživetje v srcu Šmarja pri Jelšah.

Fotogalerija: David Valant