Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Projekt brezplačnih prevozov Prostofer tudi v Bistrici ob Sotli


Občina Bistrica ob Sotli se je kot 101. občina v Sloveniji pridružila Zlati mreži Prostofer, ki skrbi za izvajanje brezplačnih prevozov za starejše. V bistriški občini bo starejše po opravkih vozilo 15 voznikov, prevoze bodo opravljali z občinskim avtomobilom.

Občina Bistrica ob Sotli je že pred meseci podala poziv občanom za prostoferje, ki ob odsotnosti javnega prometa poskrbijo za prevoze starejših občanov po opravkih. Sprva odziva ni bilo pretiranega, zato so se  aktivneje v iskanje prostovoljcev vključili v Društvu upokojencev Bistrica ob Sotli, kar pa je kmalu obrodilo sadove, saj se je do danes prijavilo že 15 prostovoljcev.

Občina se je tako kot 101. občina v Sloveniji lahko vključila v mrežo Prostofer. Ob slavnostni proslavitvi tega dogodka so prostovoljce ob odsotnosti župana Franja Debelaka nagovorili direktorica občinske uprave Ana Bercko, Miha Bogataj, ustanovitelj in direktor Zlate Mreže ter Dragica Strnad Pražnikar iz Agencije za varnost prometa. Vsi so pohvalili dober odziv prostovoljcev ter izpostavili njihovo srčnost, saj brez njih projekt ne bi mogel zaživeti. Opažajo, da je v manjših krajih običajno več prostovoljcev, kot v večjih, je izpostavil Bogataj.

Ključe avtomobila so simbolično izročili predsedniku Društva upokojencev Bistrica ob Sotli Janezu Drašlerju, ki bo prihodnji teden opravil prvi prevoz.

V občini Bistrica ob Sotli bo torej prostovoljne prevoze zaenkrat opravljalo 15 prostovoljcev, ki so se v ponedeljkovem jutru sestali na 2-urnem usposabljanju. Občina je za prevoze dala na razpolago občinski avtomobil Jimny Suzuki, ki odslej nosi napis Prostofer. Na občini ne izključujejo možnosti za nabavo drugega vozila, a najprej bi radi zaznali, kolikšna bo sploh potreba po prostovoljnih prevozih. Načrtujejo, da bodo letno opravili nekaj čez deset prevozov. Občina in Mreža Prostofer sta za prostovoljne voznike uredila ustrezno zavarovanje, na občini pa bodo krili tudi gorivo za avtomobil.

Projekt Prostofer ljudem omogoča brezplačne prevoze po nujnih opravkih v zdravstveni dom ali bolnišnico, v lekarno, na banko, pošto, upravno enoto, ipd. Namenjen je vsem starejšim od 65 let, ki ne morejo voziti sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dogodke ter slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Uporabljajo ga lahko tudi invalidi in osebe s posebnimi potrebami ter socialno ogroženi. Naročanje prevoza je enostavno, naročnik pokliče brezplačno številko 080 10 10, nadaljnjo koordinacijo pa opravijo v komunikacijskem centru.