Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na obisku v slatinskem Centru ponovne uporabe


Jesenske izobraževalne vsebine izven učilnice so člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur, ki jo izvaja Ljudska univerza Šentjur zaključili z ogledom Centra ponovne uporabe v Rogaški Slatini, ki se nahaja na lokaciji zbirnega centra OKP Rogaška Slatina, v sklopu katerega tudi deluje.

Utrinek s predstavitve delovanja; foto: LUŠ

Kot je zapisala Alenka Testaniere iz LU Šentjur jih je v centru toplo sprejela dr. Marinka Vovk, direktorica CPU, ki jim je predstavila njegovo delovanje. Tukaj lahko občani oddajo izdelke, ki jih več ne potrebujejo in so še dobro ohranjeni, na primer: pohištvo, računalniško opremo, knjige, opremo za dom in prosti čas, kolesa, športno opremo, oblačila, igrače – vse, kar je dobro ohranjeno, delujoče, še uporabno in se kopiči po podstrešjih in kleteh.

Vsaka stvar, ki jo lahko obiskovalec vidi, je stvar ponovne uporabe: od sejnih stolov, računalniških stolov do pisalnih miz. Vovk je še povedala, da v centru uničeno pohištvo tudi popravijo ali obnovijo po željah. Prednost podpore takšnih centrov in samo varčevanje  denarja, ampak tudi z naravnimi viri, prav tako pa je to podpora lokalnim delovnim mestom. CPU je namreč tudi socialno podjetje in temu sledijo tako, da zaposlujejo ranljive skupine: dolgotrajno brezposelne in težje zaposljive, ki v podjetju izdelke pripravijo za vnovično uporabo in jih v njihovi zeleni trgovinici oziroma drugih CPU centrih prodajajo po simbolični ceni.

Kavica v kontejnerju; foto: LUŠ

Udeležencem obiska je predstavila tudi projekt StudioKrog, v sklopu katerega so v CPU Rogaška Slatina in CPU Slovenske Konjice obnovili rabljene ladijske kontejnerje, ki se zaradi globalizacije kopičijo po pristaniščih in skladiščih, saj so velikokrat uporabljeni le enkrat in tako predstavljajo velik odpadek. Zaradi kvalitetne izdelave so odlični za preureditev; v centru so jih izolirali s tekstilno izolacijo pridelano iz rabljenih oblačili ter opremljeni z zavrženim in obnovljenih pohištvom. V enem takšnih zabojnikov so Šentjurčanom postregli tudi kavo – izkušnja, ki je ne doživiš vsak dan.