Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poslanci bi radi voznikom povsem prepovedali alkohol: že en kozarec je preveč


Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno ena izmed večjih povzročiteljic prometnih nesreč na slovenskih cestah. Nekatere se žal končajo tudi z najhujšimi posledicami. Do 26. novembra je letos na naših cestah ugasnilo 80 življenj, kar si želijo poslanci z novo resolucijo zmanjšati.

Za manjšanje števila smrti in blaženje drugih posledic prometnih nesreč so poslanci soglasno sprejeli resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa. Ena izmed večjih sprememb je predvideno znižanje najvišje dovoljene vrednosti koncentracije alkohola v krvi na 0,0. Prav tako si želijo uvesti izpit za e-skiro v osnovne šole in dvigniti minimalno starost za voznike lahkih motornih vozil in e-koles na 15 let. Resolucija predvideva še prenovo zakonodaje za projektiranje cest, odstranitev nekaterih nepotrebnih elementov prometne signalizacije in širitev con z omejitvijo 30 km/h.

Cilj vseh teh ukrepov je, da na slovenskih cestah do leta 2030 na leto ne bo umrlo več kot 50 oseb in da se v prometnih nesrečah ne bo hudo telesno poškodovalo več kot 400 oseb. Zajeten del aktivnosti za znižanje števila hudih nesreč bo spodbujanje drugih oblik mobilnosti, kot sta hoja, kolesarjenje in javni prevoz.

Mnogo prometnih nesreč bi se dalo preprečiti, če voznik ne bi bil pod vplivom alkohola. Da imamo Slovenci s tem težave, med drugim prikazujejo zgovorni podatki iz izsledkov raziskave agencije Luna\TBWA, ki je za 400 najpopularnejših slovenskih pesmi preverila, če vsebujejo omembo alkohola. Direktorica Medeja Kraševec Žnidarec je pojasnila, da o alkoholu v pozitivni luči govori 109 pesmi, kar je skoraj ena tretjina vseh preverjenih.

Če si želimo zmanjšati število prometnih nesreč, ki se pripetijo zaradi vinjenosti voznika, bomo verjetno morali Slovenci dodobra spremeniti pogled na alkohol.