Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako napredujejo gradbeni projekti v Kozjem: od doma za ostarele, večstanovanjske stavbe, do obogatitve gradu Podsreda ter širitve zbirnega centra


Svetniki občine Kozje so minuli četrtek opravili prvo branje proračuna za leto 2024, ki bo znašal rekordnih 8,5 milijona evrov. Ta bo omogočil realizacijo številnih gradbenih projektov, ki se načrtujejo ali so v izvajanju na območju občine Kozje. Cilj je še izboljšati kvaliteto življenja občanov ter območje narediti še bolj zanimivo za turiste.

Za vas smo zbrali informacije o napredovanju nekaj največjih projektov, ki trenutno potekajo v občini.

Eden izmed večjih je brez dvoma gradnja doma starejših, za katerega so temeljni kamen položili lanskega aprila. Projekt, ki je vreden 5,7 milijona evrov, trenutno teče nemoteno. Milijon evrov je prispeval Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, ostalo pa je zagotovljeno iz integralnih sredstev Republike Slovenije. Dela se usmerjajo v zaključek strehe, v teh dneh pa se bo pričelo z zapiranjem objekta s stavbnim pohištvom.

Ob vseh strojnih in inštalacijskih delih tam kjer je mogoče že nameščajo fasadni ovoj in urejajo okolico. Pred vselitvijo prvih stanovalcev, ki bi lahko stekla v jeseni 2024, je potrebno dokončati še gradbena in obrtniška dela ter urediti okolico. Ob tem vodstvo že išče dodatne zaposlene osebe. Nekaj prijav za delo je že prispelo.

Gradnja doma upokojencev v Kozjem; vir foto: Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah
Tako naj bi izgledal dom upokojencev po koncu gradnje

Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, pod katerega bo spadala enota v Kozjem, Gordana Drimel nam je povedala, da lahko bodoči stanovalci za sprejem oddajo vlogo, kar jih je nekaj že storilo. Ob tem je dodala še, da si želi, da bi bil dom namenjen predvsem starejšim iz Kozjega in okolice ter zaključila z naslednjim: “Veseli nas, da se v Kozjem veselijo nove pridobitve. Vsekakor je naš skupni cilj, da starejšim ponudimo lepe bivalne prostore, še bolj pomembni so ljudje, posamezniki, skupine, društva, ki se bodo vključevali v življenje in ga tudi bogatili.

Da je dom za starejše investicija v pravo smer, prikazuje tudi število starejših od 65 let v občini Kozje. To se od leta 2014, ko je znašalo 580, vztrajno povečuje, letos pa znaša že 662.
V Kozjem kmalu sedem novih javnih najemnih stanovanj

Novo namen ter prenovljeno podobo bo dobila Mačkova hiša sredi Kozjega, ki bo postala večstanovanjski objekt s sedmimi javnimi najemnimi stanovanji, ki se bodo v najem oddajala po neprofitni najemnini.

Takšna bo nova Mačkova hiša v Kozjem (foto: Občina Kozje)

V sklopu projekta se je porušil obstoječ statično ogrožen objekt, sedaj pa se gradi nova, skoraj nič energijska stavba, ki je po izgledu enaka kot prejšnja. Na Mačkovi hiši je že nameščeno lesno ostrešje, kmalu pa sledi še kritina. Znotraj se bodo kmalu pričele izvajati strojne instalacije, sledijo pa še montaža stavnega pohištva, izvedba fasade, izvajanje strojnih in elektro instalacij, ometi, ureditev tlakov in druga podobna dela.

Vrednost celotnega projekta znaša slabega 1,6 milijona evrov, od tega pa je za projekt občina dobila dobrih 720.000 evrov od Ministrstva za okolje in prostor. Z deli si želijo zaključiti do 30. marca v prihajajočem letu.

Prenove deležna tudi Grad Podsreda in zbirni center v Kozjem
Poslopje pred Gradom Podsreda

Za okrepitev turistične ponudbe bodo poskrbeli streljaj vstran od Kozjega, na Gradu Podsreda. Namen projekta je ustvariti nove turistične produkte, ki bodo močno okrepili obstoječo turistično ponudbo na gradu. Obetajo si obnovo tamkajšnje romarske kapele, obnovili pa bodo tudi prostore zgornjega gospodarskega poslopja, kjer se bodo nahajali trije novi prestižno opremljeni apartmaji. V sklopu projekta bo izvedena tudi statična sanacija severne stene gradu, v spodnje gospodarsko poslopje pa bo umeščen tudi nov wellness, ki bo namenjen gostom apartmajev. Za potrebe poslovnega turizma pripravljajo še dve novi vrhunsko opremljeni dvorani za poslovne sestanke, srečanja, izobraževanja in druge dogodke.

Doživetje na gradu bodo obogatili s ponudbo doživljanja kulturne dediščine skozi igro v mešani realnosti ter z izobraževalnimi delavnicami, za dvig prepoznavnosti pa bodo vpeljali nove komunikacijske in tehnološke rešitve. Dela na projektu, vrednem dobrega 1,5 milijona evrov, so se začela v septembru, končana pa naj bi bila avgusta v naslednjem letu. Občini je od Ministrstva za kulturo uspelo pridobiti sofinancirana sredstva v višini 977.000 evrov.

Zaradi pomanjkanja prostora in boljše logistike so se na občini odločili za širitev zbirnega centra v Kozjem, kjer bodo razširili asfaltne površine, uredili odvodnjavanje, postavili ograjo okoli centra, dodali kontejnerje in uredili videonadzor. Sredstva za širitev bo zagotovila občina, dela pa se naj bi zaključila do konca tega leta.

Dela na širitvi zbirnega centra sredi novembra; vir foto: FB/Občina Kozje