Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Grad Podsreda pridobil nova priznanja, ki ga še bolj vidno umeščajo v slovenski turistični prostor


V Kozjanskem parku so pred kratkim pridobili certifikat Green Key oz. zeleni ključ, kakor tudi postali nosilci znakov Slovenia Green Attraction za Grad Podsreda in Slovenia Green Accommodation za sobe in apartmaje na tej lokaciji.

Zeleni ključ je eden izmed mednarodno uveljavljenih znakov, ki so predpogoj za vključitev v Zeleno shemo slovenskega turizma, kjer so sprejeli 10 trajnostnih načel, ki jih usmerjajo k trajnostnemu delovanju in nenehnemu prizadevanju za izboljšave.

Ena izmed sob; foto: Amadeja Knez

S pridobitvijo znaka Slovenia Green Attraction je Grad Podsreda je tako postal prva zelena atrakcija na območju širše Savinjske regije. Sobe in apartmaji na Gradu Podsreda pa so se pridružili še dvema zelenima namestitvama v destinaciji Podčetrtek. To priznanje potrjuje našo zavezanost k odgovornemu turističnemu doživetju.

Prizadevajo si zmanjšati količino odpadkov in izločiti plastiko iz njihove dejavnosti, z okolju prijaznimi alternativami pa ščitijo občutljivo ravnovesje okolice in obiskovalcem nudijo izkušnjo, ki je prijazna naravi.

Grajska zajtrk košarica iz lokalnih dobrot; foto: Amadeja Knez

Energijo varčujejo z ugašanjem luči in senzorji gibanja ter časovnimi omejitvami osvetljevanja. Skrbno ločujejo odpadke in gostom ter obiskovalcem priporočamo pitje čiste vode iz pipe. Uporabljajo ekološka čistila in izdelke za osebno nego ter ekološki toaletni papir in ekološke brisačke. Vlagajo v varčevalne ukrepe z vodo, kot so tuši z nizkim pretokom in stranišča z nizko porabo vode. V namestitvah spodbujajo premišljeno uporabo brisač in zamenjavo perila po zahtevi ter tako prispevajo k ohranjanju energije in naravnih virov. Spoštujejo krog narave in spodbujajo goste k vračanju steklene embalaže za večkratno embalažo. Bližnje kmetije jih  oskrbujejo s svežimi in kakovostnimi domačimi sestavinami.

Trgovina lokalnih izdelkov na podsreškem gradu; foto: Mojca Valenčak

Prav tako imajo grajsko trgovino z lokalnimi produkti s poudarkom na ekoloških izdelkih in ponudnikih, ki so prejemniki Kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park.

Goste spodbujajo k naravi prijaznim oblikam doživetja okolice ter jim priporočajo pohodništvo, kolesarjenje in obisk lokalnih ponudnikov ter atrakcij.

Direktorica Kozjanskega parka, Valerija Slemenšek, ob podpisu Zelene zaveze slovenskega turizma; foto: Mojca Valenčak

V osrčju neokrnjene narave Kozjanskega parka ponujajo edinstvena in vrhunska zelena turistična doživetja, ki jih snujejo v sodelovanju z lokalnimi ponudniki na tem področju.

Kozjanski park je vse od leta 2017 član družine štirih parkov, ki so nosilci znaka Slovenia Green Park.

Obenem leži v skupni turistični destinaciji Podčetrtek, ki ima znak Slovenia Green Destination.

Med nosilci znaka je bilo ob zaključku lanskih pozivov 59 destinacij, vseh članov zelene družine, pa je skupaj s ponudniki že več kot 270, kar kaže na to, da slovenski turistični ponudniki vedno bolj prepoznavajo pomen odgovornega razvoja turizma.