Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Delne zapore na cesti Šentjur-Rogatec: do kdaj bodo prisotne in koliko časa vam ukradejo


Če ste se v zadnjem obdobju kdaj vozili iz Šmarja proti Rogatcu, ste naleteli na več delnih zapor cestišča, ki povzročajo kolone in za več minut podaljšajo potovalni čas.

Zakaj so sploh potrebne omenjene zapore in kako dolgo bodo še trajale, smo preverili na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo. 

Na direkciji so nam pojasnili, da ob glavni cesti med Šentjurjem in Rogatcem trenutno potekajo intenzivna dela v okviru projekta “Gradnja kolesarske povezave Šentjur–Šmarje pri Jelšah–Rogaška Slatina–Rogatec“. Zaradi lažje izvedbe del so na omenjeni cesti postavljene štiri delne zapore. Prva se nahaja pri bencinskemu servisu Mol v Mestinju, druga je postavljena na Podplatu v smeri Tekačevega, tretja v samem Tekačevem, četrta pa v Brezovcu pri Rogatcu. Kot so nam pojasnili na DRSI, nas do odstranitve loči še nekaj mesecev, saj je predviden datum za zaključek omenjenih zapor 30. april 2024.

Dela v Mestinju, zaradi katerih je potrebna zapora; foto: Kozjansko.info

V sklopu projekta sta predvideni še dve zapori. Ena je že v veljavi, nahaja pa se v samem Rogatcu na cesti Rogatec-Majšperk. Ta naj bi bila odstranjena do konca letošnjega leta. Od 4. decembra naprej je predvidena še ena v Podplatu, in sicer na cesti Podplat – Poljčane v smeri Poljčan. Ta bo predvidoma v veljavi vse do 30. aprila.

Zaradi prej naštetih zapor se po izračunih DRSI čas potovanja podaljša za od 5 do 10 minut, kar se seveda lahko spremeni glede na čas potovanja in takratno stanje v prometu. Vrednost gradnje omenjene kolesarske povezave znaša 11,4 milijona evrov.

Šmarski občini se v prihodnjem letu obeta še preureditev križišča na glavni cesti med Mestinjem in Šmarjem na lokaciji Smehovega brega. Tudi za to je predvidena delna zapora ceste, za katero je DRSI že izdal dovoljenje, ki je v veljavi do 4. oktobra 2024. Z obsežnejšimi deli na projektu naj bi začeli januarja.

Prometno najbolj obremenjena je zapora v Mestinju

Ob tem nas je zanimalo tudi, kako obremenjen je vsak posamezen odsek ceste, kjer se nahajajo zapore. Direkcija za infrastrukturo to meri s PLDP, kar pomeni povprečni letni dnevni promet. To ponazarja število motornih vozil, ki se v 24 urah peljejo v obe smeri mimo števnega mesta na povprečen dan v letu.

PLDP je najvišji pri zapori v Mestinju, kjer znaša 9.371. Malo nižji je na cesti od Podplata do Tekačevega, kjer se nahajata dve zapori. Tam znaša 9.255. V Brezovcu pri Rogatcu je izmerjeno število 5.634, v samem centru Rogatca pa 1.124.

Na cesti Podplat-Poljčane, kjer bo v Podplatu kmalu vzpostavljena delna zapora, PLDP znaša 4.858 vozil.

Vizualizacija nam dobro prikaže, kateri odseki ceste so najbolj obremenjeni.

Izgradnja kolesarske proge del širšega prizadevanja za povezavo Žalca z Rogatcem

Projekt izgradnje kolesarske povezave od Šentjurja do Rogatca je sicer del prizadevanja, da se pot za kolesarje zgradi vse od Žalca, mimo Celja, Šentjurja, Šmarja in do Rogatca. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo bo v okviru projekta uredila kolesarsko pot med Žalcem in Rogatcem, ki je razdeljena na dva odseka, in sicer Žalec–Celje in Šentjur–Rogatec.

Odsek Šentjur–Rogatec se bo pri Šentjurju navezal na obstoječi projekt izgradnje kolesarske povezave Celje–Štore–Šentjur in končal pri Muzeju na prostem v Rogatcu. Skupna dolžina tega kolesarskega odseka bo dobrih 16 kilometrov. Celotna kolesarska pot Žalec–Rogatec bo tako obsegala dobrih 27 kilometrov, od tega je predvidena novogradnja slabih 20 kilometrov.

Za projekt v vrednosti 14,6 milijona evrov bo Kohezijski sklad prispeval skoraj 12,5 milijona evrov.