Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Župani pri državi izpogajali višje povprečnine. Kako sta z doseženim zadovoljna župana Podčetrtka in Šmarja pri Jelšah


Predstavniki občinskih združenj so se pred kratkim sestali z vlado, kjer so dosegli dvig povprečnin, s katerimi država občinam financira izvajanje obveznih nalog, ki jih morajo občine opravljati na podlagi zakonskih določil.

O zadovoljstvu z doseženim smo povprašali župana Občine Podčetrtek Petra Misjo in Šmarja pri Jelšah, Matijo Čakša.

Pred kratkim so se predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije sestali z vlado, kjer so se med drugim pogajali o višini povprečnin za naslednji dve leti. Tam dosegli dvig povprečnine na 725 evrov na prebivalca.

V predlogu zakona o izvrševanju državnih proračunov je bila ta sprva sicer višine 700 evrov. Poleg zvišanja povprečnin bo vlada občinam razdelila še 20 milijonov evrov po formuli, ki so jo predlagali v Skupnosti občin Slovenije. S tem želijo kriti višje stroške dela, po 20 milijonih naslednje leto pa se bo med občinami leto za tem razdelilo še 34 milijonov evrov.

Mnenja Misje in Čakša o dvigu povprečnin

Za mnenje o dvigu povprečnin smo povprašali župana dveh občin Kozjanskega in Obsotelja.

Župan občine Podčetrtek Peter Misja je na kratko pojasnil, da z rezultatom ni nobena stran v celoti zadovoljna. Vseeno se je pokazal nek napredek, saj je bilo doseženo zvišanje financiranja. Kot večji problem je izpostavil to, da letos pogajalci niso dosegli še 8 % sofinanciranja investicij, kar je bilo doseženo v prejšnjih pogajanjih, ko je bil pogajalec tudi Misja.

V prihodnosti si želi boljše uskladitve financiranja občin, saj kot je pojasnil, lahko po trenutnih enačbah v kakšni manjši občini dobijo višje sofinanciranje, kot predvideva povprečnina, v drugih, ki so podhranjene, pa lahko dobijo manj. Konkretno za občino Podčetrtek dvig povprečnin pomeni okoli 80.000 evrov dodatnih sredstev, kar bo v naslednjem letu, ki bo zelo investicijsko naravnano, še posebej dobrodošlo. Sredstva bodo prav tako pripomogla k temu, da bo občina ostala nezadolžena.

Kot dosežek pogajanj je Misja izpostavil še dodatnih 20 milijonov evrov, ki bo razdeljenih občinam. Na začetku je bila namreč ideja, da bi se ta denar razdelil samo štiridesetim podhranjenim občinam, sedaj pa se bo razdelil med vsemi. Pri tem je izpostavil nekaj anomalij, ki so posledica zakonov iz preteklosti. Ena izmed teh je, da zaradi drugačnega delovanja zavoda Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje občina za tega ne bo dobila nič denarja.

Župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je pojasnil, da je vsako povišanje povprečnine dobrodošlo. Nedavno zvišanje za šmarsko občino pomeni slabih 300.000 evrov več v proračunu. Ob tem je dodal, da v luči višanja cen energentov, gradbenega materiala in samih stroškov dela tudi 725 evrov na prebivalca ni veliko. Zaključil je z naslednjim: “To je samo en obliž na rano, s katerim se bomo morale občine sprijazniti.

Dodatna sredstva bodo pripomogla, da bodo lahko kakšen projekt hitreje končali ali se morebiti manj zadolžili, ne bodo pa zaradi tega odpirali novih projektov, saj si želijo najprej končati tiste, ki so že v teku.