Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V novembru predviden konec gradnje enote doma upokojencev v Rogatcu. Kdaj bo sprejel varovance?


Do konca novembra bo Rogatcu po načrtih zaključena gradnja dislocirane enote Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Trenutno na objektu izvajajo gradbeno-obrtniška dela, s 15. novembrom pa je predvidena pridobitev uporabnega dovoljenja.

Po ureditvi zadnjih formalnosti in vsega potrebnega za delovanje takšnega objekta bo enota v Rogatcu prve varovance predvidoma sprejela spomladi 2024.

“Ta investicija za občino Rogatec pomeni ogromno in dokazuje, da pri nas skrbimo za vse generacije,” ob tem pravi župan Rogatca, Martin Mikolič.

Na natančno 1.727,4 m2 neto tlorisne površine je predvidenih 34 postelj. 32 jih bodo zapolnili s presežnimi kapacitetami iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, preostali načrtovani dve postelji pa bosta namenjeni dnevnemu varstvu oziroma kratkotrajnim namestitvam.

Vizualizacija bodoče dislocirane enote v Rogatcu; vir foto: DUŠpJ

Skupna vrednost investicije znaša 3.660.000 evrov, od tega je občina zagotovila zemljišče ter pokrila izdelavo projektne dokumentacije in izdajo gradbenega dovoljenja. Ostalo projektno dokumentacijo, vključno z izgradnjo doma, financira država, oziroma EU. Domovi za ostarele namreč spadajo pod Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Notranjost vse bolj dobiva končno podobo; vir foto. DUŠpJ
Direktorica doma upokojencev: ne gre samo za kvalitetno preživljanje starosti

Kot nam je zapisala direktorica Gordana Drimel, je investicija pokrita s sredstvi operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike: “Dislocirana enota Rogatec je načrtovana kot sodoben objekt za izvajanje dejavnosti institucionalnega in neinstitucionalnega varstva starejših nad 65 let, ki vključuje osnovno oskrbo, bivanje, organizirano prehrano, zdravstveno varstvo, socialno oskrbo in socialno varstvo. Izvedena je na način, da v optimalni možni meri vključuje značilnosti gradnje, prostorskih rešitev in uporabljenih materialov, kot jih narekuje potrjena uspešna praksa t. i. domov 5. generacije v drugih okoljih Evropske unije.”

Tudi zunanja ureditev bo prijetna; vir foto: DUŠpJ

direktorica DU o novi pridobitvi razmišlja še nekoliko širše: “Poleg kvalitetnega preživljanja starosti, izgradnja omogoča tudi možnost gospodarskih dejavnosti, možnosti novih delovnih mest, možnega generacijskega sodelovanja in druženja. DU načrtuje investicijo v nove kapacitete zaradi reorganizacije v lastnem domu, in sicer več-posteljnih sob v dvo- in eno-posteljne sobe.”

Župan Mikolič: veseli smo lahko vsi

“Dolga leta smo si želeli, da bi tudi naši občani imeli možnost, da starost preživijo v domačem kraju in to je zagotovo ena največjih pridobitev za občino Rogatec,” nam je o skorajšnji novi pridobitvi povedal župan Martin Mikolič.

Poudaril je, da je bila želja in pobuda v občini prisotna že dalj časa in pred leti s strani dveh lokalnih upokojenskih društev podprta s 600 podpisi, kar je pomagalo prepričati državo v pomembnost tovrstne investicije.

Kot pravi Mikolič, je izgradnja enote Doma upokojencev s 34 mesti dokaz, da v Rogatcu znajo poskrbeti za vso populacijo: “lani smo odprli vrtec, zdaj pa bo poskrbljeno tudi za starejše,” je poudaril.

Po njegovem prepričanju ne gre za velik premik samo lokalno, ampak za celotno Kozjansko-Obsoteljsko, kjer se tudi v Podčetrtku in Kozjem gradita dislocirani enoti šmarskega upokojenskega doma. “Veseli smo tako lahko vsi, da bo Kozjansko-Obsoteljsko svojim starejšim zagotavljalo možnost tovrstne oskrbe v domačih krajih,” še dodaja Mikolič.