Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srednjeveški dan v Lembergu pri Šmarju 2023: Potovanje v čas vitezov in srednjeveške kulture (foto, video)


V Lembergu pri Šmarju se je v soboto odvijal že šesti Srednjeveški dan, ki je obiskovalce popeljal na potovanje v srednjeveški čas. Dogodek, ki sta ga pripravila Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah ter Turistično kulturno društvo Lemberg, je poskrbel za pestro dogajanje in pristno doživetje srednjeveškega obdobja, kjer so se obiskovalci lahko približali časom viteških bojev, srednjeveških jedi ter plesov.

Srednjeveški dan, ki je bil organiziran z namenom ohranjanja bogate zgodovine Lemberga in kulturne dediščine, je bil poln različnih aktivnosti. Obiskovalci so lahko občudovali srednjeveške tabore in se preizkusili v različnih igrah, med drugim tudi v lokostrelstvu. Društvo Šentlok je namreč pripravilo lokostrelsko tekmovanje.

Srednjeveška tržnica (Foto: David Valant)

V središču je bila postavljena srednjeveška tržnica, kjer so svoje izdelke predstavljali lokalni podjetniki, organizirano pa je bilo tudi turistično vodenje po muzeju na Rotovžu. Slavnostna otvoritev se je pričela s povorko, kjer so zbrane v srednjeveško vzdušje popeljali konjenica Konjeniškega društva Šmarje in člani TD ŠalekTKD Lemberg, KUD Galiarda in Vitezi najemniki grofov Celjskih oblečeni v grajska oblačila. Vitezi so v borbah s svojimi meči in ščiti prikazali svoje spretnosti, kar je pritegnilo veliko pozornosti občinstva.

Poleg tega so člani društev, ki prikazujejo srednjeveško atmosfero, predstavili različne plese ob srednjeveški glasbi, lemberško mlinčno potico, lutkovno predstavo, otroško gledališko predstavo in cirkuško predstavo z žonglersko skupino Čupakabra.

Foto: David Valant

Obiskovalcem so bile na voljo tudi različne delavnice, in sicer zeliščarska, slikarska ter kaligrafska. Najmlajši so lahko doživeli jahanje ponija, medtem ko so njihovi starši lahko obiskali vedeževalko Izo ali bralko tarot kart Nušo. Srednjeveška kuhinja je poskrbela, da nihče ni zapustil prizorišča s praznim trebuhom.

Vabljeni k ogledu videoposnetka povorke in fotografij, ki pričarajo vzdušje tega srednjeveškega dogodka:

Fotogalerija: David Valant