Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spregovorili o eko gajbicah in partnerskem kmetovanju


V sklopu projekta “EKO gajbico, prosim!” je Razvojna agenija Sotla danes v Podjetniškem inkubatorju Aurea v Gorici pri Slivnici pripravila dogodek, ki so ga poimenovali EKO dopoldan.

Utrinek s predavanja; foto: RAS

Njegov namen je bil ozaveščati o pomenu lokalno in ekološko pridelane hrane. Na delavnici so z Uršo Zgojznik poskusili odgovoriti na vprašanje, kako okoljsko vzgojiti in ozavestiti prebivalstvo in pridelovalce hrane, da bomo uživali lokalno in ekološko pridelano hrano ter s tem obvarovali naše zdravje in okolje, v katerem bomo dihali kakovosten zrak.

Poleg tega jih je zanimalo, kako kompleksnost okoljevarstvenega področja spremeniti v enostavno vedenje in znanje ter ga uporabiti v praksi in vsakdanjiku. Pregledali so tudi ozaveščevalni načrt s ciljem opolnomočenja na kakšen ozaveščati o lokalno in ekološko pridelani hrani.

Predstavitev praktičnega primera; foto: RAS

Predstavili so tudi model partnerskega kmetovanja določene ekološke kmetije. Ta koncept pomeni, da kmetija oskrbuje svoje stranke z lastno sezonsko zelenjavo, sadjem in drugimi živili, pridelanimi na kmetiji. Bistveno je, da se kmet in zaključena skupina kupcev že pred sezono dogovorita o sadilnem načrtu, količinah in plačilu, dostavi pridelkov in vzajemno prevzameta tveganje, ki ga lahko povzroči izpad pridelka zaradi vremenskih razmer.

Jedrna prednost partnerskega kmetovanja je, da lahko kmet z oskrbo od 20 do 30 potrošnikov z vrtninami in sadjem preživi na manjši, le nekaj hektarov veliki površini.

V projektu Eko gajbico, prosim! sodelujejo trije bolgarski in pet slovenskih LAS, poleg LAS Kozjansko in Obsotelje, ki deluje pod okriljem Razvojne agencije Sotla tudi LAS od Pohorja do Bohorja, ki deluje pod okriljem RA Kozjansko.