Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarska obrtno-podjetniška zbornica bodočim dijakom predstavila poklice za lažje odpiranje vrat v svet (foto)


Danes je Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah v večnamenski dvorani Podčetrtek pripravila predstavitev poklicev z namenom, da bodo devetošolci lažje odprli vrata v nadaljnje šolanje, predvsem pa so jim približali poklice, ki jih naše okolje potrebuje. Na predstavitvi je sodelovalo kar 18 podjetij.  

Z dobrim odzivom podjetij s celjskega območja so na letošnji že tretji tovrstni predstavitvi v Območni obrtno-podjetniški zbornici Šmarje pri Jelšah uspeli predstaviti tudi lep nabor poklicev s področja turizma, gostinstva, gradbeništva, ekonomije ter ostalih storitvenih in proizvodnih dejavnosti.

Mnogo je bilo takih, ki so danes na trgu še kako iskani. Med drugim so spoznali poklic mehatronika, strojnega tehnika, inženirja strojništva, oblikovalca kovin, steklarja in steklarskega tehnika, cvetličarja, aranžerja in vrtnarja, spekter poklicev na področju gradbeništva, trgovine in operativnega kadra, poklic slikopleskarja, varilca, kozmetika, vizažista, kuharja, natakarja, slaščičarja, reševalca iz vode, receptorja, animatorja, optika, mizarja in lesarskega tehnika, avtokleparja, avtoličarja, učitelja vožnje, orodjarja, ekonomsko-komercialnega tehnika, skladiščnika, oblikovalca kovin …

Podjetja so se za predstavitev zelo potrudila in poleg vizualnih predstavitev preko ekranov ter govornih nastopov ponudila tudi  razne demonstracije svojega dela, ponekod so povabili, da se v opravljanju določenega dela mladi preizkusijo sami.

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Aleš Seidl je o namenu predstavitve poklicev, ki so jo na zbornici v tako razširjenem obsegu pripravili drugo leto zapovrstjo, dejal, da je okolju premalo znano, kaj se počne v podjetjih v naši bližini. »Povečini poznamo, kjer se podjetje nahaja, v kateri stavbi deluje, malo pa nas ve, katere vse poklice določeno podjetje potrebuje, tako da smo s tem podali možnost celovitejšega poznavanja tega. Spodbuda za takšno predstavitev pa je prišla tudi s strani delodajalcev, saj imajo interes predstaviti kader, ki ga potrebujejo

Obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah je na predstavitev poklicev povabila vse devetošolce šmarskega območja, tako se je v dopoldnevu na predstavitvi zvrstilo preko 300 obiskovalcev. Z obiskom so bili zelo zadovoljni. Dodali so še, da so v prvi vrsti sledili interesu, da mladi spoznavajo vse poklice, saj četudi si želijo delovati na kakšnem drugem področju, bodo prej ali slej prišli v stik s temi področji, tako jim je že zdaj ta svet tudi bolj poznan.

Predstavitev poklicev so pripravila naslednja podjetja: As system, Steklarna Rogaška d.o.o., Cvetličarna darilni butik Jana, GIC gradnje, Slikopleskarstvo Bojan Jurjec, Pišek Vitli Krpan, Frizerski studio Karmen Dečman, podjetje Rajmax, Kozmetični studio beyoutiful Patricija Ogrinc, Spletna prodaja in posredništvo MERCH, gostilna Krpan, Terme Olimia, Mizarstvo Anton Černoša, optika Iztok Halužan, vzdrževanje motornih vozil Martin Sodin, IC Prah, Strojegradnja SAS Stanko Arzenšek in podjetje ROTOBOX.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah je ob tem pripravila tudi seznam podjetij, ki mladim ponujajo kadrovske štipendije ter tistih, ki nudijo možnost opravljanja prakse, ki so ga bodo bodoči dijaki lahko premlevali še vsaj do odločitve, kjer bodo nadaljevali svoje šolanje.

In še fotogalerija: