Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skoki čez plot, skrbništvo otrok, dedovanje, lažne bolniške: Če potrebujete detektiva, ga jutri dobite zastonj


O detektivih imamo Slovenci romantizirano predstavo iz Hollywoodskih filmov, kako so v lovu za zlikovci vseskozi v akciji, preskakujejo avtomobile in streljajo na vse, kar se premika.

Realnost je, kar se samega dela, pa tudi njegovih ciljev tiče, precej drugačna. Zasebne detektivske družbe v Sloveniji se večinoma ukvarjajo s povsem vsakdanjimi problemi ljudi in podjetij.

S katerimi, smo povprašali lokalnega rojaka, detektiva iz Rogatca Dušana Posleka. Prihajajoči petek se namreč tudi njegov delodajalec, Detektiv biro iz Maribora, pridružuje PRO BONO dnevu detektivske dejavnosti. Na Posleka in druge detektive se lahko tega dne obrnete za brezplačne nasvete in pomoč.

Kako točno vam lahko pomagajo, preberite v nadaljevanju.

Če ne Hollywoodski detektivi, je ljubiteljem kriminalk Agathe Cristie morda bližje sloviti belgijski detektiv Hercule Poirot, veliki um, ki razreši še tako kompliciran umor. Rogatčan Dušan Poslek na Poirota po stasu in primerih, ki jih obravnava, ravno ne spominja. No, povmes je tudi kakšna izjema, denimo sodelovanje njihove detektivske agencije pri ugotavljanju okoliščin izginotja oseb, tudi otrok in mladostnikov. Spomnimo se primera izpred let, ko so več kot mesec dni pogrešanega fanta našli utopljenega v Dravi. V tem primeru so denimo preiskovalci Detektiv biroja za družino zbirali informacije, kaj je fant delal par dni prej in neposredno pred utopitvijo.

V času trgatev in kolin bolniške narastejo

A večino svojih primerov Poslek in kolegi opravijo za pravne osebe. Podjetja pri njih naročajo nadzore in zbiranje informacij o disciplinskih kršitvah – kontrole in nadzori bolniških staležev, alkoholiziranost na delovnem mestu, delo pod vplivom drog, zlorabo pravice do povračila potnih stroškov, zloraba službenih vozil za zasebne namene in podobno.

Takšnih primerov je kar nekaj tudi na Kozjansko-Obsoteljskem, nam zaupa Poslek in izpostavi zanimivost: število bolniških odsotnosti z dela na podeželju vidno naraste v času trgatev in nato še kolin. Neredko se izkaže, da delavec, ki bi, glede na tovrstno službeno odsotnost, moral biti v postelji ali vsaj doma počivati, veselo obira grozdje ali razkosava prašiča.

Aktualna tudi skrbništvo otrok in dediščina

Detektivi imajo stranke seveda tudi med fizičnimi osebami. Največkrat zaradi nadzorov zakonskih, partnerskih odnosov, ko hoče ena oseba zavarovati svojo pravico pred državnimi organi, recimo Centrom za socialno delo (CSD) ali sodiščem. Ponavadi gre za preživnine ali boj za skrbništvo nad otroci, pa tudi klasične primere zakonske nezvestobe, čeprav tovrstnih primerov preučujejo malo.

Kot primer tipične pomoči naročniku Poslek izpostavlja postopek pred CSD-jem glede delitve skrbništva. Naročnik jih je zaprosil, naj dokažejo, da ima njegova žena v času trajanja postopke ločitve in dodelitve skrbništva že drugega partnerja, s katerim se sestaja v delovnem času. Ta je namreč na CSD-ju slednje zanikala in trdila, da z otroki ne more biti toliko zaradi službenih obveznosti v lastnem podjetju. A po opravljenem detektivskem delu se je izkazalo, da je namesto v službi čas preživljala z ljubimcem, pogosto na povsem drugem koncu Slovenije.

Aktualni so tudi dedni postopki. Denimo v preiskavah, ko je bil kakšen potencialni dedič izločen iz oporoke ali dedovanja, ugotavljajo, kako je bila izločitev sploh sprovedena. Pri nekem preverjanju so denimo ugotovili, da so bili nekateri podpisi pri notarju lažni, oziroma ponarejeni.

Kam in na koga se obrniti za brezplačno detektivsko pomoč

V petek, 20. 10. med 8. in 16. uro so vam na voljo detektivi Detektivskega biroja d.o.o. iz Maribora, največje detektivske agencije pri nas, med njimi tudi Dušan Poslek.

Kontaktirate jih lahko na več načinov: preko obrazca na spletni strani www.detektiv-biro.si, e-pošte: [email protected], na stacionarno številko: 02 230 22 00 ali na mobilno številko 031 614 232

Brezplačne nasvete vam bo zagotovila detektivska agencija
Detektiv Biro d.o.o., Ulica Eve Lovše 19, 2000 Maribor
*oglas

Kako vam lahko pomagajo na PRO BONO dnevu detektivske dejavnosti

Kot je bilo v navadi že pretekla leta, bomo detektivi v petek nudili brezplačne nasvete in pomoč strankam in drugi zainteresirani javnosti. V večini primerov gre za nasvete fizičnim osebam, kako rešiti njihov določen problem ali zadevo.

S pomočjo pogovora in nasveta dajo ljudem idejo, kako pristopiti do njihove težave, ali se jim zanjo splača najeti detektivsko agencijo ali pa jo morda lahko rešijo sami, ter seveda kako to storiti.

Na pro bono dneve tako ljudje pridejo do njih s vprašanji o tem, kako bi zavarovali neko svojo pravico do partnerja, otrok, dednih postopkov in podobno.

Ob PRO BONO dnevu detektivske dejavnosti želijo detektivi osvetliti tudi nekatere izzive, s katerimi se detektivska dejavnost sooča. Kot so sprememba zakonodaje, nadzori bolniških odsotnosti, nelojalna konkurenca, kako lahko detektivi pomagajo državi itd..