Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S sanacijo gradu nad Rogatcem želijo območje narediti bolj privlačno za domačine in obiskovalce


Na griču nad Rogatcem stojijo ostanki gradu iz 11. stoletja. Da bi se preprečilo nadaljnje propadanje, občina že nekaj časa izvaja sanacijo gradu. 

Župan Občine Rogatec Martin Mikolič nam je pojasnil, da so stari grad začeli obnavljati tri leta nazaj. Od grada sta ostali še dve steni, kateri je bilo potrebno statično sanirati. Na eni steni so že izvedli sanacijo, ki je bila vredna okoli 80 tisoč evrov. Polovico jim je prispevalo Ministrstvo za kulturo. V lanskem letu so se ponovno prijavili na razpis za pridobitev sredstev za sanacijo druge stene, kjer so bili ponovno uspešni. Po pridobitvi sredstev se sedaj izvaja sanacija še druge stene.

Foto: Klemen Artič

Sanacija je pomembna predvsem z vidika ohranjanja kulturne dediščine. Grad namreč izvira iz 11. stoletja, v eni izmed sten pa se nahaja tudi romansko okno, ki je najstarejše iz tega časovnega obdobja na območju Slovenije. Po koncu obnove bo na tej lokaciji možnost za obiskovalce, da si ostanke gradu ogledajo, prav tako pa prostor nudi odličen razgled na sam Rogatec. Med obnovo so očistili tudi okolico, s čimer želijo območje čim bolj urediti, da bo zanimivo tako za obiskovalce, kot tudi za domačine.

Sanacijska dela druge stene naj bi sicer bila končana prihodnje poletje. Ob tem je Mikolič še dodal: “Moram povedati, da so dela kar zahtevna, saj je to na pobočju in je dostop kar se tiče transporta materiala dokaj zahteven. Kljub temu se dela izvajajo v skladu s terminskim planom.

Foto: Klemen Artič