Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina je gostila srečanje optikov in optometristov


V Rogaški Slatini so v petek in soboto gostili dvodnevno strokovno srečanje optikov in optometristov, ki se ga udeležuje preko 150 pripadnikov temu poklicu iz Slovenije in tujine. Sekcija optikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Društvo očesnih optikov Slovenije ter Šolski center Rogaška Slatina, ki se podpisujejo pod organizacijo, so srečanje namenili izobraževanju, spoznavanju in druženju.

Strokovno srečanje optikov in optometristov, ki so ga včeraj pričeli v Rogaški Slatini, so priredili ob svetovnem dnevu vida. Da dogodek poteka v Rogaški Slatini, so počaščeni tako na strani slovenskega društva očesnih optikov kot tudi v slatinskem šolskem centru, saj kraj velja za tako imenovano zibelko tega poklica.

»Naša šola izvaja izobraževanje za tehnika optika že več kot trideset let. S tega zornega kota smo si želeli pripeljati takšno strokovno srečanje v Rogaško Slatino, da bi na nek način obeležili obletnico izvajanja programa na naši šoli. Veseli smo, da smo uspeli povezati različne deležnike, da smo s skupnimi močmi s še dvema drugim deležnikoma

v Rogaško Slatino pripeljali kvalitetna strokovna predavanja in tudi lepo število prijavljenih,« je povedala ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina mag. Dubravka Berc Prah. Dodala je, da je vesela, da je na srečanje prišlo tudi mnogo optikov, ki pomagajo izvajati šolski program optik na slatinski šoli, saj del izobraževalnega programa poteka tudi pri delodajalcih, pri čemer sodelujejo z vsaj petdesetimi optiki po Sloveniji.

Srečanja se je po besedah predsednika Društva očesnih optikov Slovenije Matica Vogriča udeležilo med 150 in 170 udeleženci iz Slovenije, Hrvaške in ostalih tujih držav. Večinoma so med udeleženci optiki, nekaj je tudi mlajših udeležencev, ki se še učijo za ta poklic. Le- tem službe ne bo težko najti, saj, kot je dejal Vogrič, je ponudba optikov na trgu dela manjše kot je povpraševanje.

V odziv na to je denimo Šolski center Rogaška Slatina, ki edini v Sloveniji izobražuje za poklic optika, v zadnjem letu povečal vpis iz ene generacije na dve. Ravnateljica mag. Berc Prah je dodala, da mladi izkazujejo zanimanje za ta poklic, ki ga ocenjujejo tudi za poklic prihodnosti, saj bo čez desetletja zaradi spremenjenega načina življenja, predvsem zaradi preživljanja časa v zaprtih prostorih, tudi človeško oko doživelo več sprememb, več bo pojavov kratkovidnosti in ostalih težav, s katerimi se spopadajo prav optiki.

Strokovna predavanja, predstavitve, izmenjave dobrih praks in drugi dogodki strokovnega srečanja potekajo na treh lokacijah. Včeraj so pričeli s predavanji na Šolskem centru Rogaška Slatina, današnji dogodki pa se odvijajo v hotelu Atlantida ter Aninem dvoru.