Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik Kozjanskega jabolka 2023: sejemsko dogajanje v Podsredi privablja številne obiskovalce z »vseh vetrov« (foto, video)


S sobotno otvoritvijo se je na trgu Podsreda pričel odvijati dvodnevni sejem Praznik kozjanskega jabolka, ki je tudi letos deležen izjemno dobrega odziva ponudnikov in obiskovalcev.

Niste še prepozni, da se ga udeležite na današnjo sončno nedeljo.

Praznik Kozjanskega jabolka obiskovalce v Podsredo in na druge lokacije vabi že od prejšnje nedelje, včeraj in danes pa se na trgu v Podsredi odvija glavni del praznika, sejem, na katerem se predstavlja preko 170 ponudnikov, glavnina je usmerjena v ponudbo ekoloških kmetij, sadjarjev, obrtnikov, predstavljajo se tudi številne organizacije, društva, osnovne šole, vrtci in partnerske institucije.

S sporočilom o pomembnosti varovanja narave in kluture

Direktorica Kozjanskega parka mag. Valerija Slemenšek je ob včerajšnjem slavnostnem odprtju sejma povedala, da se s praznikom poklanjajo visokodebelnim travniškim sadovnjakom, ki so eden najpomembnejših habitatov v Kozjanskem parku, saj v njih živijo tudi nekatere izmed redkih in ogroženih ptic, kar je območje uvrstilo tudi med posebno varstveno območje Naturo 2000. Izpostavila je tudi uspehe zavoda v zadnjem času.

»Kozjanski park je pred dvema letoma prejel mednarodno prestižno Unescovo nagrado, ki se podeljuje na področju varovanja in upravljanja svetovne kulturne krajine. Kozjanski park je prvi v Sloveniji in tretji v Evropi, ki je prejel to nagrado. Za to so v prvi vrsti zaslužni kmetje, lastniki teh sadovnjakov, mislim pa, da si tudi mi v Kozjanskem parku pripisujemo nekaj zaslug, glede na to, da se že štiriindvajset let ukvarjamo z travniškimi sadovnjaki.«

S tem se uspehi Kozjanskega parka niso končali, saj so bili lani tudi dobitniki prve nagrade v kategoriji varstva vrst in habitatnih tipov na območju NATURE 2000, letos pa so se razveselili uspešne kandidature za javna sredstva na gospodarskem ministrstvu za vzpostavitev »jabolčne učne« poti do sadovnjaka Kozjanskega parka v Gradišču ter tam ureditve Centra za visokodebelne travniške sadovnjake.

»Kar se tiče promocije Kozjanskega in travniških sadovnjakov, mislim, da smo v Kozjanskem parku ogromno naredili prav s tole prireditvijo, ki je iz skromnih začetkov prerasla v enega izmed največjih naravovarstvenih dogodkov v Sloveniji. Od sedmih stojnic v prvem letu do stotih stojnic na desetem prazniku smo sedaj že osem leto na maksimumu, torej kar trg Podsreda prenese,« je o rasti prireditve izpostavila Slemenškova.

Direktorica mag. Valerija Slemenšek, županja Milenca Krajnc in državni sekretar Marko Maver so nazdravili 24. Prazniku kozjanskega jabolka.

Slavnostni govornik sobotnega odprtja praznika je bil namestnik direktorja direktorata za naravo na Ministrstvu za naravne vire in prostor Marko Maver, ki je bil povabila na praznik nadvse vesel. »Kozjanski park s Kozjanskim jabolkom lahko da sporočilo, kako pomembno je varovati naravo, kulturno dediščino, združevati ljudi in tradicijo. Mislim, da je tudi lahko opomnik, kako povezani smo z zemljo ter soodvisni od nje, da spoštujemo ljudi, ki se ukvarjajo, ki skrbjo za dar narave in hkrati kako krhka je lahko narava. V majhnih stvareh, kot je jabolko, se lahko skriva veliko dobrot. Verjamem tudi, da se danes nismo zbrali, da okusimo vse te dobrote, pač pa, ker se zavedamo kako pomembno je ohranjanje narave in kulture, okolja kot takega.«

Kako uspešna prireditev je praznik Kozjanskega jabolka, je izpostavila tudi županja Kozjega Milenca Krajnc, ki je ob tem izpostavila še nekaj občinskih infrastrukturnih projektov, ki so na tem območju namenjeni razvoju turizma. Otvoritvene slovesnosti so se udeležili mnogi gostije, tudi župani Peter Misja iz Podčetrtka, Franjo Debelak iz Bistrice ob Sotli, Franc Leskovšek iz Dobja, Janez Kerin iz Krškega, brežiška podžupanja Mojca Florjančič, župani občin s sosednje Hrvaške, tudi evropski poslanec Franc Bogovič ter nekdanji direktor parka, zdaj direktor Zavoda RS za varstvo narave mag. Teo Hrvoje Ošanič.

Ustoličili Carjeviča Srečka Omerzela, pridobili nove nosilce znamke Sožtije in se družili v pestrem »jabolčnem« utripu

Praznik Kozjanskega jabolka ponuja nadvse pestro dogajanje. Že v sklopu otvoritve paznika so naziv Carjevič kot najskrbnejšemu lastniku travniškega sadovnjaka v letošnjem letu podelili sadjarju Srečku Omerzelu iz Gorjan nad Podsredo, ki gospodari na 11 hektarjev veliki kmetiji, na kateri se usmerjajo v sadjarsko, vinogradniško, poljedelsko in živinorejsko pridelavo. Novega carjeviča so tradicionalno ustoličili na za to namenjenem prestolu.

Pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park so podelili podjetju Doreja, Sanje Počivalšek  iz Podčetrtka, ki se ukvarja z izdelavo naravnih mil, ter Čebelarstvu Lojen iz Bistrice ob Sotli.

Potekalo je tudi tekmovanje v peki štrudla za naziv Štrudlmojster, ki sta se ga razveselili Ivica Milat in Majda Jurše iz Slovenskega društva za celiakijo. Popoldne so pripravili še tekmovanje za najdaljši jabolčni olupek.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi gobarsko razstavo v organizaciji Gobarskega društva Kozje, ti so jih pogostili tudi z gobovo juho, v Kozjanskem parku so pripravili razstavo jabolk ter tradicionalnih kozjanskih vrtov. Dogajanje je popestril tudi bogat kulturni program, v katerem se je zvrstilo več kot 300 nastopajočih. Sobotni večer je po več letih premora spet ponudil tudi veselico z Ansamblom Jug.

Kot že izpostavljeno, praznik Kozjanskega jabolka poteka že od 1. oktobra, ko so v organizaciji Planinskega društva Podčetrtek pripravili pohod po kozjanskih sadovnjakih. V četrtek so v Podsredi izvedli literarni Aškerčev večer. Nedelja pa mineva v znamenju kolesarjenja »Z jabko na kolo« ter tudi rekreativnega tega na grad Podsreda. Ti dogodki potekajo v soorganizaciji različnih društev iz celotnega zavarovanega območja, kar potrjuje tudi besede mag. Slemenškove, »da je prireditev kraj resnično vzel za svojo«.

V videu še nekaj prizorov s slavnostne otvoritve, ko so najprej zapeli člani MoPZ Kozjanski park Kozje, pri himni kozjanskega jabolka pa so glasove združili še z pevci Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli in pevci MePZ Vinea Kozje:

In še nekaj foto utrinkov: