Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Niti eden od 50 umrlih pešcev v temnem delu dneva v zadnjih sedmih letih ni nosil odsevnega telesa


V tem tednu policisti v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in Zvezo šoferjev in avtomehanikov izvajajo nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden.

V času akcije policisti preverjajo spoštovanje predpisov pri pešcih (uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč, pravilna stran hoje) in voznikih motornih vozil. Pri slednjih so pozorni zlasti na kršitve, kot sta izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in neprilagojena hitrost vožnje.

Krajše poostrene nadzore izvajajo predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev.

Prebivalce tudi opozarjajo, da za svojo varnost v prometu poskrbijo z nošenjem svetlih oblačil, kresničk in odsevnikov, odsevnih brezrokavnikov ipd. Po vsej Sloveniji bodo razdelili 5.000 odsevnikov, ki jih je za ta namen priskrbela Agencija za varnost prometa.

Prostovoljci ZŠAM izvajajo različne delavnice za otroke, starostnike in druge ranljive skupine na temo varne udeležbe pešca v prometu.

Število žrtev med pešci upada

Pred 20 leti je na slovenskih cestah letno izgubilo življenje približno 250 pešcev.

V času od leta 2016 do konca leta 2022 je 50 pešcev umrlo v temnem delu dneva. Niti eden izmed njih v času smrtne prometne nesreče ni nosil odsevnika, niti na oblačilih ni imel odsevne površine.

Do 10. oktobra 2023 je bilo na slovenskih cestah 396 prometnih nesreč z udeležbo pešca, življenje je izgubilo 7 pešcev, 56 je bilo hudo telesno poškodovanih in 310 lažje telesno poškodovanih.

Vozilo, ki vozi s hitrostjo 40 km/h, pešca, ki je v temnih oblačilih in ni osvetljen, namreč opazi na razdalji do 26 metrov, v svetlih oblačilih do 38 metrov, pri aktivni uporabi odsevnih teles pa je viden tudi do 136 metrov.

Pešci, poskrbite za lastno varnost

Uporabljajte prometne površine, namenjene hoji pešcev (pločniki, hodniki, prehodi, podhodi, nadhodi). Če ni zagotovljene površine za pešce, hodite ob levem robu vozišča v smeri hoje.

Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona, saj slednje po podatkih tujih raziskav pravočasnost in ustreznost reakcij pešca zmanjša do 60 %. Vedno se prepričajte o varnem prečkanju ceste.

Preden stopite na vozišče, je obvezen pogled levo, desno, levo. Obvezno uporabljaje prehode za pešce. Na semaforiziranih prehodih počakajte na zeleno luč za pešce (predhodno pogled levo, desno, levo), na nesemaforiziranih prehodih pa posebno pozornost namenite bližajočim se vozilom – počakajte, da se ta dejansko ustavijo iz obeh smeri (vzpostavitev očesnega kontakta z voznikom, dvig roke).

Vidnost je varnost! Ponoči, v mraku, ali ob zmanjšani vidljivosti morate nositi odsevnik na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost poskrbite z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih teles (odsevni trakovi, kresničke, odsevne površine na oblačilih ali obutvi, uporaba svetilke).

Kresničko obesimo za pas ali žep, da prosto niha ob telesu, saj jo le tako lahko obsvetijo avtomobilski žarometi. Podatki opazovanja pešcev, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla leta 2017, so pokazali, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek – kar 93 % pešcev ni uporabljalo nobenega odsevnika. Le 1,2 % pešcev je imelo kresničko ali odsevni trak in 4,2 % drugo odsevno površino.

Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje poleg odsevnika okoli vratu nositi tudi rumeno rutico. Odrasli, ki ob cesti spremljajo otroke, naj jih držijo za roko na zunanji strani, proč od ceste. Za namene spodbujanja varne mobilnosti otrok je Agencija pripravila učno gradivo z naslovom Učenec pešec.

Na avtocesti se ne smete zadrževati izven vozila ob cestišču, saj je to izredno nevarno. V primeru izrednega dogodka poskrbite za svojo varnost: vozilo ustavite na odstavnem pasu z vsemi delujočimi utripalkami, oblecite odsevni telovnik, zavarujte mesto dogodka z varnostnim trikotnikom in se čimprej umaknite na varno (za zaščitno ograjo) ter pokličite pomoč.