Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nacionalni mesec skupnega branja med knjižne police v Rogaški Slatini privabil vse generacije


Med 8. septembrom in 8. oktobrom v naših knjižnicah, šolah in drugih institucijah z različnimi dogodki obeležujejo nacionalni mesec skupnega branja. V tem času tudi v Knjižnici Rogaška Slatina beležijo dogodkovno zelo bogat mesec, ki med knjižne police pritegne tudi več obiskovalcev.

V knjižici Rogaška Slatina, ki je letos obeležila 20 let delovanja, je nacionalni mesec skupnega branja prinesel tri dogodke. Vseslovensko akcijo so tovorili z »Druženjem s psičko Ajdo«. V projekt so vključili tudi odprtje čebelarske razstave ob 100-letnici delovanja Čebelarskega društva Rogaška Slatina. Za prvošolčke so pripravili igrano predstavo Tinka Črepinka, napovedan pogovor s Karlom Gržanom pa so na željo gosta prestavili na mesec november.

Vsi ti dogodki so v knjižnico pritegnili tudi veliko obiskovalcev vseh generacij. »Dogodki so bili več kot odlično obiskani. Veseli smo tega, saj nam tovrstna prisotnost potrjuje, da izbiramo prave goste in organiziramo prireditve, ki v knjižnico privabijo vse več ljudi vseh starostnih skupin,« je o odzivu dejala direktorica knjižnice mag. Nataša Koražija.

Nacionalni mesec skupnega branja je sicer namenjen branju in s tem boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter tudi v zamejstvu in po svetu. »S sodelovanjem pri tem odmevnem projektu želimo spodbujati branje že pri najmlajših generacijah, ki se posledično razvije v medgeneracijsko branje. Na ta način se poveže različne generacije, da si med seboj izmenjujejo znanje, izkušnje, vtise in spomine. Je dragocena oblika spodbujanja sobivanja, druženja in plemenitenja medsebojnih vezi. Ob knjigi se lahko spletejo tudi dobra prijateljstva, ki presegajo meje organiziranega druženja,« natančneje opiše pomen projekta mag. Nataša Koražija, ki poudarja, da je obisk vseh dogodkov v knjižnici tudi brez vstopnine, tako da se jim lahko priključi kdorkoli, potrebna je le želja po branju in pogovoru o prebranem.

Letos so v nacionalnem mesecu skupnega branja glavno pozornost namenili  trem temam: promociji nacionalnih projektov za spodbujanje branja in bralne pismenosti v domačem in mednarodnem okolju v luči Slovenije kot častne gostje na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu in prihodnje leto sejmu otroške in mladinske literature v Bologni, pa tudi branju strokovne in stvarne literature ter medgeneracijskemu branju. Projekt sicer poteka v sodelovanju z velim številom podpornikov in partnerjev. Častno pokroviteljstvo je namenila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pic Musar.

Z našega območja se nacionalnemu mesecu branja pridružujejo tudi Knjižnica Šentjur, Knjižnica Šmarje pri Jelšah z enoto Kozje, Osnovna šola Šmarje pri Jelšah ter VIZ II. OŠ Rogaška Slatina.

Bogato dogajanje z glasbo, predstavami in ustvarjanjem na Elinem festivalu

V sredo, 4. oktobra, so v Rogaški Slatini začeli tudi z Elinim festivalom za družine, ki so ga prvič priredili lani ob letu Eele Peroci. Letos bo ponudil kar petdnevno dogajanje, ki se bo odvijalo na različnih lokacijah v Rogaški Slatini. Mag. Nataša Koražija pravi: »Tudi letos smo pripravili pestro dogajanje, ki sovpada s tednom otroka, ki ga praznujemo prvi teden v oktobru. Že v četrtek dopoldan bodo v Kulturnem centru vrtčevski in osnovnošolski otroci lahko uživali v predstavi Mini teatra Knjiga o džungli, ki pomeni tudi začetek praznovanja 35-letnice delovanja ljudskega ustvarjalca Nanija Poljanca, ki je tudi osrednji organizator dogodka. Popoldan gostimo priznani glasbenici, Ingo in Olgo Ulokina, ki bosta v knjižnici skozi Mozartovo glasbo otroke spodbujali k ustvarjanju. V petek se bo v zvrstilo več dogodkov. Mladinski svet bo od 15. do 17. ure izvajal ustvarjalne delavnice, ob 17. uro pa na vrsti predavanje policijskega inšpektorja Boštjana Plankarja iz PU Celje o nevarnostih interneta, ob 18.30 pa Kino Rogaška vabi pa brezplačno kino predstavo Gajin svet 2.”

Vrhunec festivala bo v sobotnem popoldnevu, ko bodo otrokom na zelenici pod Janijo na voljo zorb žoge, napihljiva igrala, pikado, ustvarjalne delavnice, poslikava obraza, športne igre in podobno. V nedeljo bodo Elin festival zaključili z ustvarjalnicami na Evropski ploščadi v sklopu dneva gasilcev, policije in reševalcev.

V času Elinega festivala v knjižnici Rogaška Slatina pričenjajo tudi z novo sezono bralnih projektov za spodbujanje branja, Ježkovim nahrbtnikom in projektom Š.O.K. Sicer bodo v novi sezoni delovanja ponudili še veliko dogodkov. Že prvi takšen bo v mesecu novembru, ko bomo obeležili teden slovenskih knjižnic. Obeležili ga bodo z botgatim enotedenskim dogajanjem.