Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na mednarodni razstavi mačk v Celju kar 20 različnih pasem (foto)


Ta vikend na Celjskem sejmišču poteka Razstava mačk, ki je privabila številne razstavljavce iz različnih držav in kar 165 mačk. Felinološko društvo Celje že vrsto let organizira mednarodno razstavo mačk, tudi tokrat pa so na svoj račun prišli številni mačjeljubci.

Felinološko društvo Celje, ki je eno izmed petih društev v Sloveniji, razstave pripravlja že vse od leta 1987. Priprave na razstavo se pričnejo že eno leto pred samo izvedbo, svojo tradicijo pa so nadaljevali tudi letos, ko so v knežje mesto privabili razstavljavce iz Španije, Češke, Poljske, Hrvaške, Italije, Avstrije in Slovenije.

Sodniki po standardih FIFe, ki so točno določeni za posamezno pasmo in dajejo idealne podobe določene pasme, ocenjujejo vizualno konstitucijo, obliko glave, barvo oči ipd. Bolj kot se mačka približa idealu, bolje je ocenjena. Ob tem sodniki ocenjujejo tudi karakter, saj mačka na razstavi ne sme biti prestrašena ali agresivna.

Tokratna izvedba mednarodne razstave je v mesto ob Savinji privabila 165 mačk, ob tem pa kar 20 različnih pasem, kar je izredno veliko. Vse so bile v skladu s predpisi, kar med drugim pomeni, da morajo imeti potni list in biti čipirane ter cepljene.

V Sloveniji lahko ima vzrejna mačko eno leglo na leto, mednarodna pravila pa sicer dopuščajo tri legla v dveh letih.

Kaj vzreja mačk predstavlja glede vzdrževanja in finančne plati

Predsednico Felinološkega društva Celje, Tatjano Malgaj, smo povprašali kakšno breme in finančen zalogaj predstavlja vzreja mačke. Povedala nam je, da mačka ni tako zahtevna kot pes, saj je izredno čista, ob tem pa načeloma tudi redno uporablja svoje mačje stranišče.

Foto: David Valant

Nekoliko več dela predstavljajo dolgodlake mačke, ki zahtevajo veliko pozornost po negi. Njihovo dlako je namreč potrebno redno negovati in na dnevni bazi česati, da ne prihaja do vozlov, ob tem pa se na ta način odstranijo tudi poddlake. Kratkodlake mačke na drugi strani ni potrebno niti kopati, ker se same umijejo, razen, če pride do kakšnega izrednega primera.

Kar se tiče finančne plati pa je zatrdila, da vzreja predstavlja kar precejšen zalogaj, a kdor je ljubiteljski rejec ne sešteva stroškov. ”Največji strošek prinaša upoštevanje takšnih in drugačnih predpisov. Rodovnik sam kot tak sicer ne predstavlja velik strošek, ga pa pot do le tega,” je še dodala.

Za konec smo jo vprašali še za mnenje o morebitni potrditvi Zakona o zaščiti živali, saj je bil na začetku del predloga tudi čipiranje mačk. Dejala je, da je bil predlog v praksi neizvedljiv, a so ga z društvom kljub temu podprli, ker ni bilo drugih možnosti. Dodala pa je še, da bi morale biti čipirane vse mačke, ki se jih vzreja ali prodaja.

Fotogalerijo z razstave mačk si oglejte na našem sestrskem portalu Celje.info