Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan gasilcev, policije in reševalcev v Rog. Slatini 2023: nasilen “p’janc”, prometna nesreča in dobrodelnost po poplavah (foto, video)


Na nedeljsko popoldne se je na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini odvil že 11. Dan gasilcev, policistov in reševalcev, kjer so se predstavile intervencijske ekipe, na voljo pa je bilo tudi mnogo drugih dejavnosti. 

Na dogodku, kjer se je trlo obiskovalcev, je bilo možno videti mnogo različnih aktivnosti. Otroci so se lahko preizkusili v gasilskem poligonu in z vodo ciljali tarče, si nadali opremo za dihanje ter se opravili v dimno komoro. Policisti so predstavili svoj vozni park ter opremo, s katero razpolagajo. V Rogaško Slatino so pripeljali policijskega psa, ki je prikazal iskanje prepovedanih substanc. Da bi ljudje dobili občutek, kako poteka aretacija, so policaji odigrali še skeč, v katerem vinjena oseba najprej grozi natakarici, nato pa se še upira aretaciji. Tudi reševalci so prisotnim predstavili svojo opremo, mnogi pa so se preizkusili v oživljanju človeka. Gasilci so pripravili prikaz uporabe gasilnega aparata in za konec še atraktivni prikaz reševanja ponesrečenca iz avta v prometni nesreči.

Vir foto: Knjižnica Rogaška Slatina

Za pestro ponudbo so tam poskrbeli tudi razni drugi razstavljavci in animatorji. Otroci so imeli možnost poslikave obraza, Knjižnica Rogaška Slatina pa je mladim ponujala razne umetniške delavnice na temo prometne varnosti. Avtošola Prah je s posebnimi očali vsem, ki so jih nadeli, prikazala, kako izgleda vožnja pod vplivom alkohola. Z domačimi izdelki, kot so med in pečeni kostanji, pa je bilo poskrbljeno še za kulinarično popestritev. Na mestu smo se pogovarjali z eno izmed razstavljavk, ki je ponujala domač med in medene izdelke. Povedala nam je, da se je na dogodku odločila sodelovati, ker je zelo obiskan in ker odlično prikažejo delo gasilcev, policistov in reševalcev. Dodala je še, da je obisk njene stojnice visok, saj meni, da je zanimanje za med in druge domače izdelke, ki jih izdelujejo, kar veliko.

Dogodek je potekal v soorganizaciji Prostovoljnih gasilskih društev Steklarna Rogaška Slatina, Rogaška Slatina, Kostrivnica in Sv. Florijan ter Reševalne postaje Šmarje pri Jelšah in Policijske postaje Rogaška Slatina.
Prireditev letos tudi v znamenju dobrodelnosti

Če kdo razume stisko tistih, ki so bili prizadeti v letošnjih poplavah, so to gasilci. Ti so bili namreč eni izmed tistih, ki so po poplavah med prvimi odhiteli na prizadeta območja ter tam nesebično nudili pomoč. Zato so se letos odločili eni izmed družin, ki so jim poplave uničile stanovanje, pomagati z zbiranjem denarnih sredstev.

K sodelovanju so povabili deklico Najo iz Koroške, ki je sama izdelala zapestnice. Vsi, ki so želeli pomagati, so lahko v zameno za prostovoljno donacijo na stojnici prevzeli eno izmed Najinih zapestnic. Da Slovenci ob težavnih situacijah res znamo stopiti skupaj, je pokazala višina zbranega denarja, ki je ob koncu prireditve uradno znašala 997,97 evrov. Po koncu se je našlo še nekaj srčnih ljudi, ki so ta znesek še dodatno obogatili, tako da je ta na koncu krepko presegel tisoč evrov.

Družina z Najo ob prejemu zbranega denarja

Po predanem znesku se vidno ganjena družina Tursič iz Prevalj dobrodelni deklici ni mogla dovolj zahvaliti. Nešteto objemov in solzne oči so namreč povedale, da jim bo ta denar še kako prišel prav.

Obiskovalci zadovoljni, organizatorji še bolj

Proti koncu dogajanja smo za mnenje o dogodku vprašali še eno izmed obiskovalk, ki je bila, kot smo ob pogovoru ugotovili, mama enega od organizatorjev. Povedala nam je, da je zelo zadovoljna z letošnjo izvedbo dogodka. Najbolj ji je v spominu ostala predstavitev prometne nesreče. Dodala je, da je bila do sedaj na vseh enajstih izvedbah in da vedno znova presenečajo. Zaključila pa je z mislijo o gasilcih, policistih in reševalcih: »Na vse njih smo lahko ponosni.«

Med pestrim dogajanjem nam je uspelo ujeti tudi Mitjo Škrabla iz PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki je eden izmed organizatorskih društev. Povedal nam je, da so izredno zadovoljni z obiskom. Ob tem se je zahvalil vsem sodelujočim, saj so ti prišli v okviru svojega prostega časa in služb. Dodal je naslednje: »Veliko zahvalo pa moram seveda nameniti občanom in drugim obiskovalcem, ki so nas obiskali. To nam daje potrditev, da je ta dogodek izjemno zaželen, kar je nam motivacija, da pripravimo projekte tudi v prihodnjih letih.«

S Škrablom smo par besed spregovorili tudi o preteklem letu za gasilce. Če se število intervencij zvišuje, kako je z gasilsko opremo in kakšno je zanimanje mladine za gasilstvo, si boste lahko prebrali v prispevku, ki bo objavljen v prihodnjih dneh. 
Vabljeni k ogledu videa in fotografij z dogodka: