Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bučn’ce v Šentjurju 2023: letos mnogo novosti, pestra kulinarična ponudba in tekmovanje v “naj” bučah (foto, video)


Sredi Šentjurja se je v soboto že šestnajstič odvila tradicionalna prireditev Bučn’ce, ki je za obiskovalce ponujala mnogo različnih zanimivosti, letos pa prinesla tudi nekaj novosti. 

Na tamkajšnjih stojnicah se je razstavljalo mnogo lokalnih obrtnikov, poskrbljeno pa je bilo tudi za pestro kulinarično ponudbo. Skupaj je na dogodku sodelovalo kar 27 ponudnikov. Za otroke so bile pripravljene delavnice in igra Buče v vrsti, na ogled je bila razstava gob Gobarskega društva Jurček s Planine pri Sevnici. Letos se je na Bučn’cah nahajala menjalnica oblačil, kjer je lahko vsak prinesel svoje rabljeno oblačilo, ga zamenjal z drugim in s tem prispeval k manjšemu onesnaževanju okolja. Tekom dneva se je odvilo tekmovanje, v katerem so se za nagrado potegovali pridelovalci buč in drugi.

Tam smo par besed spregovorili z nekaterimi ponudniki. Pri eni izmed stojnic so nam povedali, da so se dogodka udeležili, ker živijo v lokalnem okolju in ker pridelujejo naravne energijske ploščice brez alergenov, ki vsebujejo bučnice. Letos se na dogodku predstavljajo prvič, kot pa nam je povedala gospa, to definitivno ni zadnjič. Na Zgornjem trgu pa se je letos predstavljal Aramando Valencia Zuloaga iz Peruja, ki sicer že dve leti živi v Sloveniji. Na Bučn’cah je ponujal razno hrano in druge izdelke iz njegove domovine.

Bučn’ce letos prinašajo kar nekaj novosti

Sredi dogajanja smo spregovorili z direktorjem organizatorske Razvojne agencije Kozjansko Juretom Raztočnikom, ki nam je povedal, da letošnja izvedba dogodka prinaša kar nekaj novosti. Največja sprememba je nova lokacija dogajanja. To se je namreč letos z Mestnega trga prestavilo na Zgornji trg pod kostanje, prav tako pa so obogatili kulturni program in uvedli novo kategorijo v tekmovanju. Povedal nam je, da bodo v naslednjih letih zadevo še nadgrajevali.

Na vprašanje, če jih je letošnji obisk zadovoljil, je odgovoril takole: “Mogoče smo bili malce v strahu, kaj se bo zgodilo, glede na to da smo dogodek prestavili na novo lokacijo. Res smo navdušeni in zadovoljni z obiskom. Se pozna, da ljudje vedo, da je danes mogoče zadnji lep jesenski dan s takimi skoraj poletnimi temperaturami.”

Izmenjevalnica oblačil
Na tradicionalnem tekmovanju letos nova kategorija

Ena izmed letošnjih novosti je bila nova tekmovalna kategorija, najboljši “augenmaš” pri tehtanju buče. Tekmovalci so morali tukaj z dvigom potehtati bučo in ugibati, koliko je težka. Zraven nove kategorije je bilo možno tekmovati še v petih ostalih. To so najdaljša buča, najlepša buča, najzanimivejša buča, najtežja buča in najlepše okrašena stojnica.

Najdaljšo bučo je letos prijavila Marica Mauer, najlepšo je prinesel Vrtec Dobje, nagrado za najzanimivejšo bučo pa je dobila Kristina Koprivc. Najtežjo bučo je s samokolnico na prizorišče pripeljala Teja Tuhtar, nagrado za najlepšo stojnico pa je prejelo Čebelarsko društvo Šentjur. V novi kategoriji se je preizkusilo kar nekaj tekmovalcev, na koncu pa se je s težo najbolj približala Mihela Palčnik.

Tea s svojo zmagovalno bučo

Po skupnem fotografiranju zmagovalcev smo na hitro ujeli še Tejo Tuhtar, ki je letos pridelala najtežjo bučo, ter jo povprašali, kaj je skrivnost za takšen pridelek. Najprej nam je povedala, da je zelo vesela zmage ter nam zaupala, da sta bučo pridelala z dedijem in nista uporabljala nobenih umetnih gnojil. Naraven gnoj od njihovega goveda ter veliko dežja letos je bilo kot nalašč, da je Tea pridelala zmagovalno bučo.

Ob dobri hrani in raznih aktivnostih je bilo poskrbljeno za kulturni program, ki so ga ustvarjali Luš’ni orkester z Ljudske univerze Šentjur, učenci harmonike Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, Trio Mestne Bučn’ce in Folklorno društvo Šentjur.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij z dogodka:

In še fotogalerija: