Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bodoče kopališče v Rogaški Slatini dobilo idejno podobo


Na Občini Rogaška Slatina tečejo vse potrebne priprave, da se začne gradnja kopališča v Rogaški Slatini. Na zadnji seji občinskega sveta je bila predstavljena idejna rešitev projekta.

Da bo Rogaška Slatina bogatejša za zunanje kopališče, je že dolgo znano, sedaj pa se je projekt premaknil en korak naprej. Občina je namreč izbrala eno izmed dveh idejnih rešitev projekta, ki sta ji bili predstavljeni. Zmagovalni načrt je izdelalo podjetje Navor iz Celja. Podjetje je bilo zato izbrano še za izdelavo same projektne dokumentacije. Pogodbo sta pred kratkim podpisala direktorica podjetja NAVOR Nataša Rovan Gračner in župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič.

Podpis pogodbe; vir foto: Občina Rogaška Slatina

Na samem kopališču se bodo nahajali trije bazeni, zraven pa sta predvidena še otroško igrišče in kolopark. Največji bazen za plavalce bo velikosti 20 krat 25 metrov, bazen za neplavalce 8 krat 8 metrov, okrogel čofotalnik za najmlajše pa bo površine 55 kvadratnih metrov.

Spomnimo, da so se na občini za gradnjo kopališča odločili po pridobitvi 1,6 milijona evrov s strani davka iger na srečo. Kam bi namenili ta denar, so lansko leto skozi anketo vprašali občane. V anketi je sodelovalo 352 prebivalcev, kar je dobre 3 % vseh občanov. Občina je anketirancem ponudila štiri idejne projekte, ti pa so lahko med reševanjem vnesli tudi svoje ideje. Med tistimi, ki so izbrali že pripravljene ideje, jih je dobrih 65 % glasovalo za izgradnjo letnega bazena, 18 % jih je glasovalo za izgradnjo prizidka k vrtcu Potoček, 16 % za nakup stavbnega zemljišča na območju starega mizarstva in 0,7 % za komunalno opremljanje gospodarske cone Ratanska vas.

Vir: gradivo seje OS
Z prodajo vstopnic do 40.000 evrov prihodka na leto

Kot so nam pojasnili na slatinski občini, si na leto želijo prodati okoli 7.000 vstopnic, s čimer bi proizvedli 40.000 evrov dohodkov. Če lahko računajo na 80 kopalnih dni s primernim vremenom vsako leto, bi morali v povprečju morali realizirati okoli 87 prodanih kart na kopalni dan. Na drugi strani pa pričakujejo 100.000 evrov obratovalnih stroškov na leto, kar pomeni, da bi bilo potrebno vsako leto iz občinskega proračuna za obratovanje bazena zagotavljati 60.000 evrov.

Kljub temu, da po tej analizi postavitev bazena ni upravičena s finančnega vidika, bo ta imel mnogo družbeno-ekonomskih koristi. Nekatere od teh so boljša cenovna dostopnost, izboljšani pogoji za izvajanje plavalne rekreacije, kvalitetno preživljanje prostega časa, izboljšanje bivanjskega standarda v okolici in mnoge druge.

Vir: gradivo seje OS
Ob kopališču se bodo nahajale še površine za druge športne aktivnosti

Zraven kopališča, katerega kapaciteta bo omejena na 500 obiskovalcev, bosta postavljena tudi kolopark in otroško igrišče. Kolopark bo umeščen med novim parkiriščem in kopališčem. Tam bo urejena krožna pot iz grbin in ovinkov, ki bo namenjena vožnji s kolesi, skiroji, rolkami in drugim. Poligon je načrtovan kot stičišče mladih, kjer osrednjo vlogo igrata medsebojno druženje in krepitev temeljnih gibalnih sposobnosti.

V bližini se bo nahajalo tudi otroško igrišče, ki naj bi bilo, kot pojasnjujejo na občini, zasnovano tako, da bi v času obratovanja kopališča predstavljalo sestavni del tamkajšnje ponudbe, v preostalem času pa bi dostop omogočili iz smeri obstoječe infrastrukture športnega centra.

Kopališče se bo nahajalo v bližini Športnega parka Rogaška Slatina na jugu naselja. Gradnja projekta, katerega višina je ocenjena na 2,5 milijona evrov, je predvidena v letih 2025 in 2026.

Označena je lokacija bodočega kopališča; vir foto: Občina Rogaška Slatina