Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trojček športnih dogodkov v Šmarju pri Jelšah: Footgolf, lokostrelstvo in tenis na dvorcu Jelšingrad (foto, video)


Prva sobota v septembru je v okolici dvorca Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah postregla s pestrim športnim dogajanjem. Odvili so se kar trije športni dogodki, in sicer državno prvenstvo Footgolf Erlachstein, turnir lokostrelstva Šentlok ter tenis turnir pokal Erlachstein. 

Športno društvo Šmarje in pa Zavod za turizem, šport in mladino sta bila glavna ”krivca” za odlično preživet sobotni dan vseh tistih, ki so obiskali okolico Jelšingrada.

LOKOSTRELSTVO

Na lokostrelskem turnirju, ki se je odvil v soorganizaciji društva Šentlok, se je zbralo 24 lokostrelcev vseh generacij. Na interni Arrowhead turnir so organizatorji povabili tudi goste, a se je v tem času ravno odvijalo državno prvenstvo Arrowheada.

”Veseli smo, da smo lahko del tega celotnega športnega dogajanja, ker je to v bistvu tisto kar dviguje nivo neke športne kulture in je tako povsem drugače kot, če bi dogodek organizirali vsak za sebe. Upam, da bo to preraslo v nekaj večjega,” je povedal Borut Bevc, iz društva Šentlok.

Tekmovalci so s tremi puščicami ciljali na dvanajst različnih tarč, za sodelovanje pa je prav vsak prejel spominsko medaljo. Društvo iz Šentvida pri Grobelnem pa je podelilo tudi medalje za uvrstitev na najvišja mesta v različnih kategorijah. To so rezultati:

Sestavljeni lok – člani
1. mesto – Klemen Grdina

Sestavljeni lok – starejši od 50 let
1. mesto – Bojan Štuhec

Goli lok – članice
1. mesto – Anita Reich

Goli lok – člani
1. mesto – Borut Bevc 
2. mesto – Miran Tacer

Goli lok – mlajše od 15 let
1. mesto – Lara Skale
2. mesto – Larisa Škorjak

Goli lok – mlajši od 15 let
1. mesto – Timotej Kladnik
2. mesto – Andraž Lorger
3. mesto – Dominik Golež

Goli lok – mlajši od 18 let
1. mesto – Etienne Paliska

Goli lok – starejše od 50 let
1. mesto – Marta Operčkal
2. mesto – Brank Kunej
3. mesto – Marjana Žogan

Goli lok – starejši od 50 let
1. mesto – Stanislav Operčkal
2. mesto – Samo Kunej
3. mesto – Edi Zatler

Tradicionalni lok – starejši od 50 let
1. mesto – Janko Leben
2. mesto – Borut Žabkar

Dolgi lok – starejši od 50 let
1. mesto – Zlatko Ulaga
2. mesto – Miran Frece

FOOTGOLF

Državno prvenstvo v footgolfu je bilo prvo uradno tekmovanje, ki se je odvilo na footgolf igrišču na Jelšingradu. Igralna površina zajema devet lukenj, trasa pa je dolga 1077 metrov. Tekmovalcev je bilo precej, prišli so tudi nekateri, ki sicer letos na državnem prvenstvu niso nastopali, saj igrajo v tujini. Preizkušnja v okolici speče grajske lepotice je bila tako ena izmed odločilnih tekem za končni razplet prvenstva Slovenije.

Žiga Šraml, predsednik Footgolf kluba Erlachstein Šmarje pri Jelšah, je pojasnil: ”Footgolf je izvrsten ravno zato, ker je tako kot golf šport posameznikov, kar pomeni, da edini konkurent si sam sebi, hkrati pa svoje točke zbiraš tudi za ekipo.”

”Igrišče v Šmarju je izredno težavnostno in tehnično naravnano. Lahko smo ponosni, da je to sploh prvo igrišče v Sloveniji, ki je namenjeno samo foogolfu, vsa ostala so namreč del površin za golf,” je še dodal predsednik kluba iz Šmarja.

Matija Brodnjak, predsednik Footgolf zveze Slovenije, je navdušeno razlagal o šmarskem projektu: ”Za Footgolf zvezo Slovenije to pomeni eno novo footgolf destinacijo, ki mislim, da bo v slovenskem turističnem in rekreativnem smislu definitivno presežek. Menim, da je to lahko za Šmarje ena velika dodana vrednost. Zgodba bo rastla, dvorec se bo razvijal. Kompleks je fantastičen, počutje tukaj prav tako. Na tem je enostavno treba graditi, kajti turistična ponudba Šmarja in Kozjanskega je fantastična, v tem primeru pa gre za dober turističen produkt, ki bo združeval domačine in celotno Slovenijo, dolgoročno pa mislim, da sledi tudi mednarodna udeležba.”

O samem igrišču je prvi mož slovenske footgolf zveze dodal: ”Kar se tiče samega tekmovalnega smisla lahko rečem, da je to igrišče, ki ima na vse strani prečudovite razglede, luknje so dinamične in ni tiste klasične ravnice. Pri določenih luknjah je treba odigrati zelo močne udarce, na nekaterih pa moraš biti resnično pazljiv, saj ti žoga lahko hitro pobegne za luknjo po hribu navzdol. To je ena dobra mešanica igrišč na Ptuju in v Bovcu.” 

Tekmovalci so na četrti tekmi državnega prvenstva v footgolfu tekmovali v kategorijah moški, ženske, veterani nad 45 let, veterani nad 55 let in mladinci do 18 let.

Moški:
1. mesto – Gaj Rosič, Bovec
2. mesto – Nejc Deučman, Šmarje pri Jelšah
3. mesto – Viktor Belak, Pomurje

Ženske:
1. mesto – Sabina Huber, Ptuj
2. mesto – Irena Krajnc, Ptuj

Veterani nad 45 let:
1. mesto – Leon Šuntner, Olimpje
2. mesto – Simon Sladič, Bovec
3. mesto – Milan Kristovič, Ptuj

Veterani nad 55 let:
1. mesto – Bojan Taneski, Ljubljana
2. mesto – Franc Nani Matjašič, Olimje
3. mesto – Dejan Obradovič, Ljubljana

Mladinci do 18 let:
1. mesto – Enej Huber, Ptuj
2. mesto – Gal Mlekuž, Bovec
3. mesto – Alen Huber, Ptuj

TENIS

V okviru teniškega turnirja Tenis Open Erlachstein so se na treh teniških igriščih s peščeno podlago odvijali tudi napeti teniški dvoboji. Skupno je sodelovalo 28 tenisačev in tenisačic, ki so se pomerili v treh različnih kategorijah: moški, ženske ter veterani.

V veteranskem razredu je v sobotnem dnevu prevladoval Bojan Taneski, ki je slavil tako v footgolfu kot tudi v tenisu. Moško konkurenco je zaznamoval Robi Zagajšek, ki se je okronal za zmagovalca v moškem razredu, v ženski kategoriji pa je do zmage prišla Špela Majcen.

V času športnih dogodkov so se lahko obiskovalci okrepčali in nasitili tudi v Grajski kavarni. Dogodek je dodatno počastil tudi župan Občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš, ki je z obiskom pokazal podporo lokalnemu športnemu dogodku.

Za boljši vpogled v samo dogajanje pa smo pripravili še bogato fotogalerijo in video izseke, kar je delo Davida Valanta.