Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik Kozjanskega jabolka 2023: program dogajanja


Gneča ob odprtju lanskega festivala; foto: KP

S Praznikom kozjanskega jabolka se v Kozjanskem parku letošnjo jesen že 24. poklanjajo visokodebelnim travniškim sadovnjakom. Prireditev je iz skromnih začetkov prerasla v eno največjih in najodmevnejših tovrstnih prireditev v Sloveniji kot tudi širše.

Začetek letošnjega prireditvenega sklopa bo v znamenju pohoda po kozjanskih sadovnjakih. Dogajanje bodo nadaljevali s Hermanovo ustvarjalnico, odprtjem razstav Stare sorte jabolk in Historični vrtovi v Kozjanskem parku in 11. Aškerčevim večerom.  Višek dogajanja pa jih čaka 2. vikend v oktobru, ko bo na trgu Podsreda bogato sejemsko, kulturno, športno in družabno dogajanje. Ves čas Praznika kozjanskega jabolka bo letos potekal tudi fotografski Ex-tempore.

Podsredi se obeta živahen sejem

Najbolj odmeven sejemski del praznika se bo tradicionalno odvijal drugi vikend v oktobru, v soboto, 7. in v nedeljo, 8. oktobra. Letošnje sejemsko dogajanje bo v soboto ob 10. uri odprl minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Na prireditvi se bodo tudi letos predstavljala društva in različne strokovne službe, ki delujejo v kozjanskem prostoru ali z njim upravljajo. Za popestritev pa bo poskebela tudi množica glasbenih skupin, ki bo s kulturnim programom prispevala k prijetnejšemu vzdušju. Na Prazniku, ki se bo odvijal na trgu Podsreda, se bo na 150 stojnicah predstavljalo preko 174 raznovrstnih ponudnikov, celotno sejemsko dogajanje pa bo s kulturnim programom popestrilo skupaj več kot 200 nastopajočih.

Tekom sejemskega dogajanja se bo odvijalo tudi mnogo aktivnosti. Podelili bodo naziv “Carjevič”, ki ga pridobi sadjar, kateri v tekočem letu najbolje poskrbi za svoj travniški sadovnjak. Že 31 nosilcem blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park se bosta letos pridružila dva nova. Tam se bo mogoče pomeriti tudi v peki “štrudla”, prav tako pa bodo pripravili tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Poskrbeli bodo za naše najmlajše s številnimi delavnicami. Skratka, tudi letos bo sejem živ. Za prazne želodčke bo poskrbelo kar sedem gostincev v okviru »Kuhne na jabki«.

V soboto od 18. ure dalje se Podsredi obeta zabava pod šotorom z ansamblom Jug, naslednji dan pa bodo organizirali rekreacijski tek na grad Podsreda – S kozjanskim jabolkom v Podsredi do bolj zdravega življenja ter družabno kolesarjenje Z jabko na kolo.

V okviru praznika bo pestro že pred sejmom
Lanski pohod je odlično uspel; foto: KP

V nedeljo, 1. oktobra se bodo podali na 15. TRADICIONALNI POHOD PO KOZJANSKIH SADOVNJAKIH. Pohod organizirajo skupaj s Planinskim društvom Atomske toplice Podčetrtek. Letos bo trasa pohoda potekala v okolici Kozjanske domačije v Dobju. Pohod bo v vsakem vremenu in kot pravimo organizatorji: »Nikar ne zamudite enkratnega potepanja po ohranjeni tradicionalni kozjanski kulturni krajini Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje, kjer domačini še znajo skrbeti za naravo in kulturno dediščino kot so to počeli že stoletja.«

Zbirno mesto in izhodišče pohoda: 8.30 do 9.00 na Kozjanski domačiji, Ravno 13, 3224 Dobje pri Planini

Pot: Pohod bo potekal po Biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje, ki od leta 2010 2010 spada v mednarodno mrežo bisofernih območij v okviru programa Človek in biosfera (Man and biosphere – MAB) pod okriljem UNESCA. Pot nas bo vodila od Kozjanske domačije mimo Lovskega doma, nato pa po sadovnjakih, travnikih in gozdovih vasi Repuš, Paridol, Slatina, Gorica pri Dobjem in nazaj do izhodišča, vasi Ravno, kjer se nahaja Kozjanska domačija.

Hodilo se bo po nemarkiranih vaških poteh in travnikih. Ob vodeni poti bodo strokovne razlage sodelavcev Kozjanskega parka in planinskih vodnikov PD AT Podčetrtek.

Pohod bo ob vsakem vremenu in na lastno odgovornost.

Čas hoje: trasa je dolga 10 km, čas pohoda bo okoli 4,5 ure s postanki in razlagami

Startnina: 10,00 € (priprava pohoda, kartonček, topla malica na Kozjanski domačiji ob zaključku. Startnina ni obvezna. Ostala hrana in pijača iz nahrbtnika)

Oprema: planinska obutev in obleka primerna vremenu

Rok prijave: do sobote, 30. septembra, zaradi lažje organizacije pohoda in tople malice, ki bo zagotovljena le prijavljenim.

Dodatne informacije in prijave:

Ivan Šalamon – 041 794 104, [email protected] (Planinsko društvo AT Podčetrtek)

Barbara Ploštajner – 068 175 072, [email protected] (Javni zavod Kozjanski park)

V torek, 3. oktobra ob 16. uri vabijo na grad Podsreda na HERMANOVO USTVARJALNICO – »Igrača iz blaga«. Ustvarjalnico pripravljajo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje. Na ustvarjalnici si bodo izdelali mehko in posebno igračko ter si ogledali razstavi Igrače Hermana Lisjaka in Herman Lisjak v Kozjanskem parku.

V sredo, 4. oktobra ob 18. uri, v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odpirajo RAZSTAVO STARIH SORT JABOLK. Razstava starih sort jabolk je v programu Kozjanskega jabolka tradicionalna. V bistvu gre vsako leto za enako razstavo vendar vedno v drugi preobleki. Razstavo pričnejo pripravljati že v poletnih mesecih ob zorenju ranih sort jabolk, ki jih do razstave shranjujemo v hladilnici. Za to poskrbi avtor razstave Adrijan Černelč.
Kljub letošnji skromni letini bomo razstavili okoli 25 tradicionalnih sort, ki nam pričajo o bogati biotski raznovrstnosti Kozjanskega parka.

Tradicionalno razstavo starih sort jabolk vsako leto spremlja tudi razstava, pripravljena skupaj s partnerji, pa naj bodo to društva, zavodi ali pa posamezniki.

Letošnja spremljajoča razstava HISTORIČNI VRTOVI KOZJANSKEGA PARKA je nastala v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Avtorja Andreja Mihelčič Koželj in Mitja Simič, konservatorja svetovalca, bosta na razstavi predstavila vrtno arhitekturne spomenike, grajske vrtove in samostanski vrt iz osrčja Kozjanskega parka.

V četrtek, 5. oktobra ob 19. uri bo v Domu krajanov v Podsredi potekal 11. AŠKERČEV VEČER.

Letošnji Aškercev večer bo posvečen slovenskemu literarnemu ustvarjalcu Vladimirju Pavšicu – Mateju Boru. Aškerčevi literarni večeri so že ustaljen del jesenskega dogajanja na Kozjanskem in že od leta 2013 povezujejo lokalne kulturnike. Življenje in delo Mateja Bora bodo predstavili Recitacijska skupina iz Bistrice ob Sotli, Osnovna šola Bistrica ob Sotli, Vrtec Kozje in Kulturno društvo Podsreda.

Ves čas Praznika kozjanskega jabolka bo letos potekal FOTOGRAFSKI EX-TEMPORE Kozjansko jabolko 2023.

Na fotografskem natečaju lahko sodeluje vsak, ki se prijavi in pošlje največ 10 fotografij, ki so bile posnete na območju Kozjanskega regijskega parka in biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje v času od 1. do 8. oktobra 2023.

Prijavnico in več o razpisnih pogojih najdete na spletni strani www.kozjanskojabolko.si.

Vstop na vse dogodke je prost, pri pohodu je možnost startnine, ki ni obvezna.