Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obletnica smrti priznanega fotografa iz Rogatca


Na današnji dan leta 1895 je v Celju umrl Josef Martini, celjski fotograf. Rodil se je 6. marca 1838 v Rogatcu. 

Rojen je bil v Rogatcu v nemško usmerjeni družini. Njegov akvarel z naslovom Celje z mestnim parkom iz leta 1862 (signiran Josef Martini, Maler und Fotograf von Rohitsch) kaže na to, da je takrat živel in delal še v Rogatcu. Sredi 60. let 19. stoletja se je preselil v Celje in imel v Gosposki ulici enega prvih slikarskih in fotografskih ateljejev v Celju. Bil je med prvimi (če ne prvi) poklicnimi celjskimi fotografi.

Leta 1868 je izdelal spominske fotografije žalskega tabora, leta 1880 fotografiral s strani žandarmerije ustreljenega razbojnika Guzaja in leta 1893 umrlega dolgoletnega celjskega župana Neckermanna. S temi fotografijami je postal znan po vsej Štajerski. Leta 1886 je odprl atelje tudi v zdravilišču Laško, približno v istem času pa tudi v Postojni, v bližini Postojnske jame.

Za svoje uspešno delo je leta 1880 dobil posebno priznanje cesarja. Po njegovi smrti v Celju je njegov atelje prevzela njegova hčerka Julija Martini, ki ga je vodila do leta 1908 sama, kasneje pa z bratom Josefom Martinijem. Ta ga je kasneje vodil sam in v Celju delal vse do konca druge svetovne vojne v letu 1945.

Vir: Kamra.si